Nu lanserar den världsledande krantillverkaren Cranab i Vindeln nästa generation kranar för skogsmaskiner.

Utvecklingen med att skapa och ta fram den nya generationen har pågått intensivt i två år. Och resultatet står inte att vänta på sig, det är en bred lista med nyheter som nya generationen innehåller. Som några av de mest spännande nyheterna är möjligheterna med sensorer och intelligent styrning. Vidare presenteras en utvecklad lyftgeometri, en ny skyddad slangdragning och en ny bromslösning mellan kranspets och rotator.

– Man kommer att känna igen sig i alla högpresterande egenskaper som finns sedan tidigare och utöver det, finns allt det nya goda som vi utvecklat, säger Micael Olsson, marknadschef på Cranab.

Genom hela utvecklingsarbetet har marknadens behov varit centralt. Funktion, ergonomi, och servicevänlighet ska vara i topp.

– Vi har filat extra på köregenskaperna och en skonsam förarmiljö. Och möjligheten med sensorer och intelligent styrning som innebär mindre passning för föraren är oerhört intressanta, säger Micael Olsson.

Exempel på sensoranvändning kan vara aktiv ändlägesdämpning eller styrning av medroterande förarhytt vid kranens svängrörelse.

Cranab har förberett för sensorer i vridmotor, lyftarm, vipparm och teleskoparm.

– Vi vet att det här är framtiden och något som kommer att öka i snabb takt på marknaden. Sen hur dessa sensorer används är som ett öppet vitt ark som vi tror marknaden kommer att utveckla lösningar till, berättar Micael Olsson.

Först ut är det mellanstora sortimentet av skotarkranar. De kranar som lanseras har benämningarna FC 6, FC 8, FC 10 och FC 12. De första kranarna är nu i fältprov och serieproduktion sker 2012.

www.cranab.se