Djurrättsalliansen säger sig inte stå bakom de nya intrången på grisstallar runt om i Sverige. I stället menar de att det kan handla om ett falsklarm från bönderna.
– De har haft samma strategi i Norge och Finland, där de har gått ut i förebyggande syfte, när de tror det är nån utredning på gång av djurrättsaktivister, säger Johan Carlsson är Djurrättsalliansens pressansvarige till Sveriges Radio Värmland. Att de skulle ha någonting på gång förnekar han.

– Nej, vi har ingenting på gång som jag kan uttala mig om.

Att grisbönderna själva har slått falskt alarm stämmer inte enligt Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare. I ett internt varningsmejl som länsstyrelsen har skickat ut står det att det finns indikationer på att Djurrättsalliansen planerar ett nytt utspel.

– Vi vill ju säga att vi tar ju kraftigt avstånd från den här typen av aktiviteter, de här grupperna är inte intresserade av förbättringar egentligen, utan av att branscherna läggas ner och därför kan djuren fara extra illa, säger Ingela Björklund är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping till radion.