Snyggt stallbygge – hem för blivande vinnare

Snyggt stallbygge – hem för blivande vinnare
Stallbygge i Förnebo, utanför Järvsö i Hälsingland.

Stallbygge i Förnebo, utanför Järvsö i Hälsingland.

Ett helt nybyggt stall ståtar på hästgården hos Kerstin Andersson i Förnebo utanför Järvsö i Hälsingland. Det är rymligt, med stora, snygga boxar och öppet i nock. Målet är att ­investeringen ska betala sig på fem år – helst genom prispengar förstås.

Det märks att de är glada och stolta över det nya stallet; Kerstin Andersson och sonen Fredrik Fransson som är här varje dag och hjälper till. Glada över att bygget gick så smidigt, att hästarna har fått det så fint och att det är så mycket roligare att vara här.
– Det tar längre tid att vara ute i stallet nu, men det är för att det är så svårt att slita sig härifrån och gå in, säger Kerstin Andersson och skrattar.

Tipp topp
De är överrens om att det krävs bra ­grejer – att allt ska vara tipp topp om man ska hålla på med avel. För nu ska de satsa ­ordentligt på att få fram bra tävlingshästar.
– Ska man göra något på riktigt så ska det göras med de bästa förutsättningarna. Nu har vi fått nytt, fräscht och precis som vi ville ha det, säger Fredrik Fransson.
Kerstin har hållit på med hästar i 40 år och har fött upp många hästar på gården i Förnebo, strax utanför Järvsö. Maken ­Lasse, som gick bort 2008, tränade och skötte hästarna med sonen Fredrik i släptåg sedan barnsben.

Fredrik Fransson, stolt hästägare.

Fredrik Fransson, stolt hästägare.

– Alla mina barndomsminnen handlar om hästar. I skolan gömde jag travprogrammet i skolbänken. Intresset har följt med sedan dess, berättar han.
Det gamla stallet var trångt och bestod av två rum med en dörr emellan. Stallgången var smal och det var lågt i tak. Planlösningen var inte den bästa, dessutom kom man ut direkt på byvägen. Cementväggen i ena delen av stallet började bli dålig och taket behövde läggas om.
– Vi lade nytt tak på boningshuset sommaren 2009 och i stället för att lägga nytt tak på stallet också bestämde vi oss för att riva och bygga nytt i stället, berättar Fredrik Fransson.

Tittade hur andra byggt
De visste precis hur de ville ha det. Efter att ha varit runt på åtskilliga travbanor och stall runt om i landet hade de sett både bra och dåliga lösningar.
– Vi hade haft tankar på en ombyggnad länge så då blir det att man tittar lite extra på inredning och sådant när man är ute.
Det var viktigt att få en rymlig mittgång rakt igenom hela stallet och stora portar. De gjorde en ritning och kontaktade en snickare som hjälpte till så alla tekniska detaljer kom med. Mittgången blev 3,5 meter bred, fem boxar på nästan tio kvadratmeter vardera ritades in, plus en större box för fölning på drygt 12 kvadratmeter och en stor duschspilta.

Bra luft med högt i tak
– Vi ville ha väl tilltagna boxar. Duschspiltan har nedsänkt golv så att hästarna kan stå i vatten upp över hovarna. Bra luft var också viktigt, så det fick bli högt i tak och öppet upp till nocken. Där har vi vindnät för självdrag, förklarar Kerstin Andersson.
De bestämde sig för ett kallstall och Kerstin var lite orolig att det skulle bli för kallt med tanke på rymden.

Kerstin Andersson har i över 40 år fött upp hästar hemma på gården i Förnebo, Järvsö.

Kerstin Andersson har i över 40 år fött upp hästar hemma på gården i Förnebo, Järvsö.

– Men luften blev perfekt och det blev inte slamrigt heller. Vi brukar öppna fönstren också. Det kan bli lite rått när hästarna är snöiga. Vårt enda varmblod får ha täcke när det behövs.
Hästarna har varsitt fönster så de kan se ut från boxarna och öppningsbara galler så de kan titta ut i gången på varandra. Inredningen är riktigt snygg med svarta gallerväggar i välvda bågar, svarta stolpar och grå panel.
– Vi ville ha det snyggt och letade länge efter sådana här valv. Prislappen var faktiskt inte så viktig. Till slut hittade jag den här inredningen på nätet med plastplank från Robert de Rover. Planken är väldigt naturtrogna, lätt att göra rena och hästarna kan inte tugga sönder dem. Trä blir annars väldigt lätt smutsigt och fult, säger Fredrik Fransson.
Inredningen beställdes måttanpassad och leveransen kom på precis utlovad tid. Dessutom passade det på millimetern.

Jättenöjd med hantverkarna
– Allt har fungerat lika smidigt genom hela projektet. Snickaren Leif Carlsson från Stig Borgs Byggservice har varit helt otrolig. Om han har sagt att han ska komma på torsdag och göra en sak, har det varit klart på tisdagen. Varje gång har han varit två dagar före tidplanen. Han har till och med flyttat ut hästarna och jobbat här medan jag har varit på jobbet, säger Kerstin Andersson som jobbar som kokerska på en friskola.
Hon berättar också om när bygget drog igång efter semestern 2009. Då hade Leif Carlsson haft ytterväggarna klar sedan i maj.
– Vi rev det gamla stallet själva. När grunden var färdiggjuten gick det undan att få upp de färdiga väggarna. Vi lejde bort allt snickerijobb, jag har spikat lite plank och städat upp bara, säger Kerstin som även fick hjälp av sin pappa som bor i granngården.

Hästarna fick klara sig utan stall under sommaren men de hade skogen intill att söka skydd i.
– Det fungerade bra. Dagen innan vi skulle ta in dem i det nybyggda stallet regnade det något fruktansvärt. När de äntligen fick komma in i varsin lyxig box låg de och rullade sig länge i ströet. Tävlingshästen Monster Storm ryggade när jag skulle leda ut honom nästa dag, säger hon och skrattar.
Hästarna ser verkligen ut att trivas när vi går runt och tittar. Det är ett stort och fint stall. Skinande rent och var sak på sin plats. Från stallet kan man komma in i huvudbyggnaden via en nybyggd sadelkammare. Ett separat höstall är byggt bakom huset. I det gamla stallet var halva byggnaden höstall.

Kan sela på tre hästar samtidigt
– Nya stallet har många fördelar. Vi kan sela på tre hästar samtidigt eller dra in två vagnar här, så det är mycket mer lättjobbat. Det går också att köra en traktor igenom stallet.
Det som återstår att göra är att dra in vatten till varje box och koppla in en ordentlig dusch med varm- och kallvatten. En tvättmaskin ska också sättas in i sadelkammaren.
– Ett stall måste planeras utifrån användningsområdena. Vi har byggt ett travstall. Vi har också tänkt på att ha helvägg för att skydda stona från insyn. Skjutdörrar är bra i ett trångt stall, men vi kunde ha utåtgående dörrar här. Jag rekommenderar verkligen att bygga kallstall. Har man en budget som tillåter det kan man ju satsa på golvvärme möjligen, säger Kerstin Andersson.

Tror att investeringen betalar sig
Totalt omfattar stallbygget 160 ­kvadratmeter och kostnaden kommer att landa på 900.000 kronor. Målet är att investeringen har
betalat sig om fem år.
– Det vore roligt om hästarna kunde inbringa de slantarna själva. Tanken är att sälja ett par hästar om året och betäcka lika många. Tyvärr får vi inga nya föl i år, säger Fredrik Fransson.
Han har också ett mål att vinna kriteriet för treåringar till hösten. De hade en häst som tog sig till finalen där för några år sedan, men fastnade i vagnen på stallbacken och blev struken i sista sekund. För två år sedan var man i final igen med sin egen uppfödning Monster Storm, förhoppningsvis kan de ta sig dit igen och då är det seger som gäller.
– 2007 fick vi låna ett fölsto av Jan-Olov Persson som äger Järvsöfaks. Fölstoet kommer faktiskt från Järvsöfaks och hans syster Järvsölina, så det var väldigt spännande att få avla på henne, säger Fredrik Fransson.
Fyra dagar efter pappa Lasses bortgång i slutet av april 2008 föddes ett föl som fick namnet Järvsö Lasse. Nu är han i träning hos Jan-Olov Persson och är redo att börja sin tävlingskarriär i vår. Helt klart finns det förutsättningar för att stallbygget ska betala sig .

Stallbygget

 • Gården: Perhass, Förnebo, Järvsö.
 • Ägare: Familjen Fransson/Andersson, mamma Kerstin och sönerna Fredrik, ­Andreas och Daniel.
 • Total byggyta: 120 kvm + 40 kvm.
 • Byggt av: Leif Carlsson på Stig Borgs Byggservice, Järvsö.
 • Antal boxar: 6 (1 st fölbox á 12,5 kvm, 4 st 9,75 kvm & 1 st 9,1 kvm)
 • Stallgångens bredd: 3,5 meter.
 • Stallportar: En på varje kortsida av stallet. 2,8 m bred, höjden anpassad så att traktor kan köras in på stallgången.
 • Foderdel: 40 kvm, med tre skjutdörrar på långsida. Plats för hösilagerundbal, spån och foder.
 • Selkammare: ca 20 kvm med arbetsbänk och seldon.
 • Vatten: Kallvatten finns i selkammare. Varmvatten, tvättmaskin, duschspilta och vattenkoppar i alla boxar byggs färdigt våren 2011.
 • Duschspilta: Nedsänkt golv för att att hästar med torra hovar kan stå i vattenbad under sommaren.
 • Inredning: Köpt via Robert De Rover, svensk kontakt för Smulders ­(smulders.se).
 • Pris: ca 900.000:-, varav inredning 119.000:-.

Fredriks stalltips!

 • Gör upp en budget.
 • Planera smart och funktionellt enligt dina behov.
 • Gör studiebesök hos andra.
 • Snåla inte med utrymmet, men över dimensionera inte heller.
 • Tänk på att en större box kräver större mängd strö.
 • Planera för stora förvarings utrymmen.
 • Bred stallgång är guld värd.
 • Bygg foderförvaring under tak.
 • Sök på Internet.
 • Plastplank är hållbara och lättskötta
 • Varmstall är inte en nödvändighet.

För mer info, se: www.monstertrav.se

Hästarna & framtiden

 • Familjen äger åtta travhästar i dagsläget. Sju kallblod och ett varmblod. Tre starthästar 2011 där den mest spännande är Järvsö Lasse som är nybliven treåring. Två fölston, två ettåringar och en tvååring som tränas för fullt.
 • Övrigt: I tävlingshästarnas hagar finns egna små ”hus” där de kan ta skydd för regn, sol, snö och vind. Det finns också planer på att bygga en utedrift för fölston och unghästar som kan användas året om.
 • Mål: Föda upp en vinnare av Svenskt Travkriterium för 3-åriga kallblod. ”Det finaste loppet en unghäst kan vinna i Sverige”.

Text: Jenny Marcuson Foto: Fredrik Fransson

Läs också

Harmoni för alla inblandade

Harmoni för alla inblandade

Arbete på ranchen i kombination med lugnet och harmonin från fjällen. Det är Trumvallens Fjällridnings affärsidé.

Att se helheten

Att se helheten

Att behandla en häst är egentligen inte annorlunda än att behandla en människa. Man kan försöka ta bort symptom...

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar