ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Asken kan räddas

Sjukdomen drabbar både unga plantor och stora träd och än så länge finns inga resistenta arter eller kloner. Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen.

Sjukdomen drabbar både unga plantor och stora träd och än så länge finns inga resistenta arter eller kloner.
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen.

Den fruktade askskottsjukan angriper och dödar askar i hela det svenska utbredningsområdet. Det finns inga kända botemedel, men det kan ändå finnas hopp för trädet. Forskare vid Skogforsk tror sig kunna odla fram motståndskraftiga askar.

– Våra undersökningar visar att askskottsjukan är starkt genetiskt styrd och att det dessutom finns en stor genetisk variation i motståndskraften hos olika askar, säger Lars-Göran Stener vid Skogforsk i Ekebo.

Därför finns det goda förutsättningar för att med hjälp av skogsträdsförädling odla fram mer vitala askar.
– Ja, det tror vi. Inga askar är helt opåverkade av svampen, men några har betydligt högre motståndskraft än andra.

www.skogforsk.se

 

Taggar: