ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Älgmysteriet på Öland

SLU och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) försöker tillsammans med ölänningarna lösa mysteriet med den onormalt höga kalvdödligheten. Foto: Bosse Fritzén.

SLU och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) försöker tillsammans med ölänningarna lösa mysteriet med den onormalt höga kalvdödligheten. Foto: Bosse Fritzén.

Varför dör älgkalvarna på Öland? Nära 70 procent av älgkalvarna dör innan en månads ålder.

Jägarnas älgobservationer på Öland har under flera års tid visat på få kalvar under hösten. Samtidigt har organundersökningar från hondjur som skjutits under jakt visat att fertiliteten är god och inte skiljer sig från fastlandet där fler älgkalvar observerats under samma period. Ett nystartat gemensamt forskningsprojekt mellan SLU och SVA har med hjälp av 20 GPS-märkta älgkor under sommaren och hösten 2012 följt upp överlevnaden av födda älgkalvar på Öland.

De GPS-märkta korna födde ifjol 22 älgkalvar. Av dessa överlevde endast sju kalvar fram till september månads utgång. Hälften av kalvarna hittades döda i samband med födseln, och resterande har dött innan en månads ålder. De kalvar som dött i samband med födseln har obducerats vid SVA i Uppsala. Majoriteten visade sig ha varit i livet vid födseln, samt varit upp och rört på sig men inte diat. Obduktionerna visade inte heller några specifika sjukdomar som kan förklara dödligheten och efter ett års studier så är mysteriet långt ifrån löst.

– Eftersom obduktionerna pekar på att kalvarna är friska måste vi söka förklaringen någon annanstans, säger professor Göran Ericsson, SLU, ansvarig för den viltekologiska delen av älgforskningen på Öland.

Dödligheten hos kalvar sommartid på andra håll i landet ligger i normala fall på mellan 5-15 procent, med extremvärden på runt 35 procent vissa år. Kalvdödligheten på Öland, runt 70 procent, är den högst uppmätta någonsin.

Nästa steg i samarbetsprojektet är att SVA och SLU under 2013 mer ingående studerar de märkta älgkornas rörelser, beteende och miljöval. Om finansiering blir tillräcklig kommer störning från mänsklig aktivitet och annan markanvändning att studeras. Inom ramen för SLU:s temaforskningsprogram vilt och skog kommer forskarna också att studera hur genetik, klimat och föda kan påverka älgarnas liv på Öland.

www.slu.se

Taggar: