ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Travskolan Wången

Wången ger eleverna möjlighet att erhålla körlicens för trav. Här är några av dem ute på ett träningspass.

Wången ger eleverna möjlighet att erhålla körlicens för trav. Här är några av dem ute på ett träningspass.

Centralt belägen i den vackra Alsenbygden, i Krokoms kommun, mitt emellan Åre och Östersund ligger Wången. Här har hästen spelat en central roll i 100 år. I dag är Wången travsportens riksanläggning där bland annat utbildningar med inriktning Travsport och Islandshäst finns på programmet.

Det började 1903 som hingstuppfödningsanstalt i syfte att rädda den svenska lanthästen. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Med tiden har Wången utvecklats till att idag vara ett nationellt utbildnings- och utvecklingscentrum för svensk Travsport och Islandshäst.

Det är en imponerande och toppmodern anläggning som tornar upp sig i det lilla jämtländska samhället. Här finns allt och lite till som bidrar till en på många sätt unik utbildningsmiljö. Stallar, smedja, skohall, veterinärrum, körhall, back- och sandbana, körvägar, 1000-metersbana, hoppbana samt oval- och rakbana för islandshäst är delar som utgör helheten Wången.

60 skolhästar
Hästverksamheten består av 60 skolhästar, varm- och kallblodstravare, russ, ponnyer samt islandshästar, fördelat på fem utbildningsstall. Här finns också två privatstall där elever och personal har möjlighet att hyra box för egna hästar. Totalt är det cirka 118 hästar inom verksamheten.

Wången bedriver utbildningar i form av gymnasium med riksintag, folkhögskola och högskola. Inom travgymnasiet finns profilerna Trav och Islandshäst. Den riksrekryterande profilen Travsport vänder sig till den som är intresserad av hästar och som vill bli kvalificerad travhästskötare. Efter fullgjord utbildning erhålls en gymnasial yrkesexamen och även körlicens. Licens för monté och ponny går också att få.

Profil islandshäst vänder sig till den som är intresserad av djur och natur och vill lära sig mer om arbetet med Islandshäst och instruktörskunskap. Det ges också en insyn i travsporten och även här finns möjligheten att ta monté- och ponnylicens. Efter fullgjord utbildning, tre år, erhålls, förutom en gymnasial yrkesexamen, också Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare.

Grundläggande förstaår
– Första året är mer grundläggande, där eleverna får kunskaper om hästens behov, beteende, skötsel av hästar och säkerhet. Sedan skiljer det sig något för Trav och Islandshäst de två följande åren, men mycket sammanfaller under åren, säger Eva-Lena Blom, rektor på Wången.

Totalt är det 90 utbildningsplatser, 30 för varje årskurs. Idag är det 80 elever som går utbildningen och där två tredjedelar är med inriktning trav, resterande Islandshäst. Av de drygt 40 anställda på skolan är det 18 som är lärare. Förutom kärnämnena så ingår en mängd olika ämnen, specialområden som är ett måste för att känna till allt om hästar. Djurens biologi samt hälso- och sjukvårdsbiten är ett par exempel. Att ha kunskap om och hur mediciner används, vad som är tillåtet och vilken effekt det har är sådant som är ett måste för en hästskötare och travtränare.

Tillbaka till stallen efter några snabba varv runt skolans egen travbana.

Tillbaka till stallen efter några snabba varv runt skolans egen travbana.

– Här får alla elever tränas i rollen som veterinär och assistent. Eftersom alla hästar här är tävlingshästar så har vi givetvis ögonen på oss hela tiden att allt går rätt till enligt de föreskrifter som gäller. Det är väldigt mycket att tänka på och det är oerhört viktigt att eleverna får ta del av kunskapen kring medicinering och annat, säger skolans veterinär Ulf Hedenström.

Från hela Sverige
Eftersom det är riksintag på Wången så kommer eleverna från alla håll och kanter av vårt land, från Ängelholm i söder till Piteå i norr, men det är även elever från våra nordiska grannländer som valt att utbilda sig i Sverige. Under de tre åren som utbildningen varar så tillbringar eleverna all tid på samma plats, på Wången bor, äter, utbildar man sig och här tillbringar man också sin fritid. För de allra flesta blir detta en helt ny tillvaro, en utmaning på många sätt.

– Det är en väldigt speciell miljö att vara i och för en del blir omställningen från den trygghet man har hemma till att bo och ta hand om sig själv och tillbringa all tid med främmande människor långt från hemmet allt för tuff. Det är en del avhopp men för de allra flesta så fungerar det väldigt bra. Vi har hittills inte haft några avhopp i årets gymnasieetta, säger hon.

De elever som möter oss på rundvandringen har i alla fall inga problem med tillvaron på Wången. Det är idel lovord, några sistaårselever berättar om den separationsångest de känner nu när utbildningen är inne på upploppet.

Upplevelse för livet
Flera säger att de gärna stannat några år till, medan andra uttrycker en längtan att trots allt få komma ut och känna på arbetslivet och nyttja de kunskaper de fått. Och Eva-Lena Blom känner igen de tongångar som är. Utbildningen är omtyckt och livet på skolan i Alsen är för de flesta en upplevelse för livet.

– Det är en väldigt speciell atmosfär här, det kanske låter som en klyscha men vi är verkligen som en enda stor familj, så är det. Det återkommer elever som gått här tidigare och som valt att läsa ett steg ytterligare på högskolan. Sedan har vi några som hamnat här som lärare också. Generellt så är det så att man längtar hit och saknar skolan efter avslutade studier, säger hon.

Även om skolan ligger i Jämtland så är det väldigt få elever som kommer från hemtrakterna. Mitt bland alla vi möter hittar vi dock en kille som har jämtländskt blod i ådrorna. Viktor Karlsson heter han och kommer från Hoting. För hans del är det att bli travtränare som är målet i framtiden. Han går andra året och han understryker den positiva anda som råder på skolan.

Viktor Karlsson från Hoting går ­andra året på Wången. Hans dröm är att bli travtränare.

Viktor Karlsson från Hoting går ­andra året på Wången. Hans dröm är att bli travtränare.

– Jag tycker det är riktigt bra här. Det är väldigt olika praktiska delar i utbildningen varvat med de vanliga skolämnena. Sedan går alla ämnen liksom i varandra, man har användning för matte till exempel i det praktiska och det gör att det blir mer intressant. Och just blandningen gör att man aldrig känner sig skoltrött, säger han.

Alla får jobb
Vart man tar vägen när de tre åren gått är väldigt olika. En del hamnar som hästskötare hos någon travtränare ute i landet, andra väljer också att ta steget ut i Europa, främst då Frankrike. Men det som är en del av det unika för Wången är att alla som går ut får jobb. Förutom att arbeta som hästskötare så finns också möjligheten för eleverna att tack vare den körlicens som erhålls själva få chansen att tävla.

Kurser
På Wången finns även olika kurser på Folkhögskolenivå att ta del av, hästskötarkurs, fördjupningskurser inom trav, proffstränarkurs samt kurser som skräddarsys för grupper utifrån de behov som efterfrågas. Högskoleutbildningen, Hippologprogrammet, har tre inriktningar varav två på Wången, Islandshäst och travhäst, och omfattar tre år och 180 poäng. Inriktningen ridhäst ges på Flyinge och Strömsholm.

Det finns också en hovslagarutbildning som består av 80 veckors skolförlagda studier fördelade på fyra terminer. Även olika forskningsprojekt, av framförallt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), förläggs till Wången.

Fakta Wången

  • Wången är hästnäringens riksanläggning inom ­travsport och ett nationellt utbildningscentrum. ­Verksamheten bedrivs i nära samverkan med ­hästsportens organisationer och de övriga två ­riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge.
  • Wången erbjuder högskoleutbildning, ­folkhögskoleutbildning, hovslagarutbildning och har ­riksrekryterande gymnasium. Här kan man bli ­proffstränare inom trav, trav- och islands­hippolog, certifierad travhästskötare, diplomerad ­ridledare inom SIF och hovslagare.
  • Wången är miljöcertifierad sedan 2003 och ­arbetar enligt ledningssystemet ISO 14001.
  • En miljöpolicy och övergripande miljömål ­fungerar som vägledning för hur skolan ska ­arbeta med miljöfrågor.

Text & Foto: Ove Hansen

Taggar: