ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Från fallfrukt till gyllene must

Vid behov rycker Ute Huber Malmquists far Heinz Schwab in för att hjälpa till.

Vid behov rycker Ute Huber Malmquists far Heinz Schwab in för att hjälpa till.

Mustkungen är ett av få ­företag i landet som kan åka hem till kunderna och göra must av deras ­fallfrukt. ­Denna förpackas sedan i en bag-in-box som håller sig i upp till ett år. ­Under ­vintern ­räknar de med att pressa ­närmare 100 ton. ­Åtskilliga är de ­lantbrukare som ­nappat på möjligheterna att ta tillvara på överbliven frukt.

Förr i tiden var det här med att ­musta äpplen och päron en riktigt big business. Men i dag när vi dricker allt mer läsk och kolsyrat vatten har de härligt doftande mustdryckerna mer eller mindre fallit i glömska.

Det här vill Ute Huber Malmquist inte bara ändra på, de vill även slå mynt av trädgårdarnas glömda guld.

– Av tio kilo fallfrukt blir det upp till sju liter must. Detta är en ren naturprodukt utan några som helst tillsatser, berättar Ute när hon visar upp den mobila anläggningen som finns monterat på ett släp.

Här finns en stor kvarn som maler sönder frukten och sen pumpar moset vidare till pressningen. På flaket står även en dieselvärmd pastöriseringsanläggning som även den är skyddad under en rejäl presenning som gör att man kan arbeta under tak när det regnar småspik.

Anders Malmquist med den ­färdiga ­produkten. Musten är pastöriserad och ­tappad i en lämplig bag-in-box som märkts upp med tappningsdatum och innehåll.

Anders Malmquist med den ­färdiga ­produkten. Musten är pastöriserad och ­tappad i en lämplig bag-in-box som märkts upp med tappningsdatum och innehåll.

Eftersom det är tidig vinter och sista chansen att ta tillvara på årets fallfrukt har hon dagen till ära fått hjälp av sin far Heinz Schwab samt maken Anders som alla lastar kantstötta äpplen i en rasande fart.

Längs med musteriet står ett oräkneligt antal lådor som är sprängfyllda av lätt kantstött frukt av alla de slag. Det doftar friskt av äpplen och päron när kvarnen under stort buller går för fullt. Som mest går det att pressa ett ton frukt i timmen, men då är tempot riktigt högt uppdrivet.

– Det blir en hel del tunga lyft, konstaterar Ute men tillägger att hon ser sin nystartade enskilda firma som mer än ett sätt att ha något att sysselsätta sig med.
Idén kom från Anders som är uppvuxen i en bondesläkt i södra Tyskland, men med svensk mamma, och som tyckte att det var märkligt att svenskarna inte ansträngde sig mer för att ta tillvara på det som naturen ger. Så när han blev arbetslös bestämde han sig för att återgå till sina rötter och satsa på en udda men förhoppningsvis lönsam affärsidé. Nu drivs företaget vidare av hans fru medan han själv förhandlar om att ta över en större fruktodling.

– Visst finns det vanliga musterier här och där i landet. Men det finns bara ett till som liknar det här. Att anläggningen är mobil gör att vi kan komma hem till kunderna och musta deras frukt, säger han när han tar en kort paus i det hektiska arbetet och bjuder på ett glas härligt doftande must.

De stora dunkarna innehåller kundernas must som sedan kan förpackas enligt önskemål.

De stora dunkarna innehåller kundernas must som sedan kan förpackas enligt önskemål.

Han berättar att han och familjen valde att flytta till sin mors hemtrakter i Sverige för fyra år sedan för att barnen skulle få en bra miljö att växa upp i, med närhet till både skog och hav.

Startade i liten skala
När han startade upp företaget valde han att göra det i den mindre skalan, men nu har hustrun tagit över och valt att satsa allt för att få verksamheten att gå runt.

Till nackdelarna med företaget hör de höga investeringskostnaderna för de nya maskinerna som i stort sett uteslutande kommer från Tyskland. Det här gör att marginalerna blir små under de första åren, men samtidigt bedömer hon att det finns en uppdämd efterfrågan på marknaden.

– Det finns en stark hälsotrend. Och vad kan väl vara nyttigare än att dricka ett glas äppelmust i dessa förkylningstider, säger hon och berättar att den här typen av mobila musterier är vanliga i Tyskland.

Även om det finns ett och annat vanligt musteri kvar i Sverige bedömer Ute att marknaden för de mobila tjänsterna är stor. Det räcker att titta in i vilken villaträdgård som helst för att se hur fallfrukten ligger och ruttnar bort till ingen nytta. Till det kommer sedan lantbrukarna som ofta har mycket frukträd på gården där alltför mycket bara hamnar på marken till ingen nytta.

Stora odlingar

Musten är en ren naturprodukt som saknar tillsatser.

Musten är en ren naturprodukt som saknar tillsatser.

För att få lönsamhet i hanteringen har Ute valt att koncentrera sig på större odlingar och lantbrukare till en början. En fördel med att ha de stora odlingarna som kunder är att de kan lagra frukten över vintern, vilket förlänger säsongen för hennes egen del.

När det gäller mindre mängder äpplen är det enklare om kunden själv kommer hem till henne med frukten så tar hon sig an den så fort det finns tid.

– Det är dyrt att marknadsföra sig via annonser. Men tack vare Internet når jag många nya kunder. Och sen gäller det ­naturligtvis att synas i så många sammanhang som möjligt. Jag ser alltid till att vara med på olika mässor för att visa upp mitt företag och våra produkter, säger hon.

Det bästa resultatet blir när äpplena är nästan övermogna eftersom de då hunnit utveckla smaken under en längre tid. Speciellt fallfrukt är bra eftersom de kantstötta äpplena har kommit längre i mognadsprocessen.

Äpplen och päron
Även om det är gott att äta nyplockad frukt passar den mindre bra till mustning. Äpplen är den vanligaste frukten men det går lika bra att musta päron, men helst bör dessa blandas med äpplen för att få så kallad päppelmust som ger en mer balanserad smak.

Arbetsgången är i stort densamma oavsett om det är äpplen eller päron som ska mustas. Först sorteras och tvättas frukten innan den lastas på det självgående bandet till kvarnen, där den krossas i små bitar. Sedan pumpas fruktmoset över till en vattenpress där det pressas under hårt tryck mot de perforerade väggarna och rinner sedan ut till uppsamlingskärlen. Musten pastöriseras och fylls ­direkt i bag-in-box som märks upp med tappningsdatum och innehåll. Det över­blivna och nästan torra fruktköttet från pressens silduk används sedan i den egna fruktmüslin, brödbaket eller som växtnäring i komposten.

– Musten är en helt naturlig råvara som inte innehåller några tillsatser. Allt det nyttiga som finns i frukten är kvar och håller sig under lång tid, säger Ute Malmquist som menar att frukten är en gåva från naturen.

Fakta: Mustkungen

  • Företag: Mustkungen.
  • Affärsidé: Att musta fallfrukt i en ­mobil anläggning.
  • Företagsform: Enskild firma.
  • Omsättning: Det rullar på ­riktigt bra.

Text & Foto: Peter Fredriksson