Sprit på eget spannmål

Sprit på eget spannmål
Jonas Larsson har precis täckt av kopparpannan.

Jonas Larsson har precis täckt av kopparpannan.

Vad skulle vara en bra utveckling och kompletterande verksamhet till den egna kvarnen där det har producerats spannmål i 200 år? Rent brännvin såklart. Nu slår Anna och Jonas Larsson upp portarna till Tevsjö Destilleri i Järvsö.

Kopparpannan och kolonnerna är på plats, levererade från Carl GmbH i Tyskland, en av världens mest kända tillverkare. I dagarna drar tillverkningen igång för Tevsjö Destilleri i Järvsö. Jonas Larsson drar förväntansfullt loss plasten från den nya kopparpannan.

–  Det ska bli spännande. Tyskarna hjälper oss med en provkörning och ser till att vi kommer igång med mäsktillverkning. Sedan kommer de upp och lär oss destilleringen. Då får vi arbeta fram ett grundrecept för vårt brännvin, berättar han.

Brännvin och snaps
Hela processen tar inte mer än en vecka till färdig ren sprit, med ett par dagar extra i beräkning för att komma igång. Halva första upplagan på 2012 flaskor är redan bokad och brännvinet samt en snaps är planerad till försäljning på Systembolaget och till restauranger i god tid före jul.

–  Vi startar med Brännvin, som kommer att ha en glaskork med samma obeliskform som glaskupolen i taket får. Vi var tvungna att göra hål i taket för att få plats med koppartornet. Det kommer att vara belyst och synas både från vägen och järnvägen.

En kvarn är en utmärkt bas
Kolonnen är nästan åtta meter hög, vilket krävs för att destillera ren vodka. Även kopparpannan ska vara större för att orka trycka upp destillatet.

Kolonnerna är precis levererade från Tyskland.

Kolonnerna är precis levererade från Tyskland.

–  Pannan rymmer 650 liter och mäsktanken 4 000 liter. Vid full produktion kommer vi att klara av 1 500 liter i veckan. Det finns också plats för en till kokare och kondensator så vi ska kunna dubbla produktionen, säger Jonas Larsson.

Idén om ett destilleri föddes under en semesterresa till den grekiska ön Thassos för tre år sedan. Jonas fru Anna är sjätte generationen att driva Teve Kvarn där det har tillverkats spannmål i 200 år. Paret satt och spånade på hur de kunde utveckla verksamheten på gården. En egen kvarn är en utmärkt bas för att starta ett destilleri.

–  För mig föll det sig naturligt att tänka i de banorna eftersom jag har ett stort intresse för ädla drycker och har jobbat som bartender med en högskoleutbildning i grunden, säger Jonas Larsson.

En extra hög kolonn krävs för rent brännvin. Därför blir det en glaskupol i taket.

En extra hög kolonn krävs för rent brännvin. Därför blir det en glaskupol i taket.

Han har varit till Skottland sju gånger, och det har blivit många besök på destillerier, även i Sverige.

–  De är faktiskt väldigt hjälpsamma och ser oss snarare som kollegor än konkurrenter. Vi har bland annat varit till Box destilleri på en privat visning, en av delägarna är härifrån Järvsö.

Gammalt stall
Sommaren 2011 började paret forska i vad som skulle krävas för att starta upp verksamheten. Men något tillstånd från Skatteverket kunde de inte för förrän all säkerhetsutrustning var på plats. De beslöt sig för att börja bygga.

–  Vi hade ett gammalt stall bredvid kvarnen. Det hade byggts upp efter en brand på 90-talet, så huset var i bra skick. En arkitekt anlitades för ritningen av ombyggnaden och nu har vi snart gjort alla säkerhetsanpassningar som krävs. Jag väntar bara på fönstergaller, säger Jonas Larsson.

Mycket ska godkännas
Lokalerna ska uppfylla säkerhetsklass tre, bara de nya dörrarna gick på 80 000 kronor. Destilleriet ska också godkännas av livsmedelsverket och eftersom vattnet, som tas från egen källa, ska användas i produktionen behövde även vattnet godkännas. Till detta tillkommer räddningsverkets krav med branddokumentation och beredskap.

–  Blir det gasbildning eller om 90 procentig sprit forsar ut på golvet gäller det att vi kan hantera situationen och har detta dokumenterat.

Jonas Larsson är tacksam att föregångare som Mackmyra har banat väg för sprittillverkning i Sverige. Tidigare fanns ju inget att gå efter, varken för myndigheten eller näringsidkaren.

Han vet rent teoretisk hur tillverkningen ska gå till och verkar inte särskilt orolig över hur resultatet ska bli. Fininställningarna får tyskarna hjälpa till med. Råvarorna finns redan på gården.

–  Vi kommer att använda oss av korn med viss inblandning av vete. Havre ska vi också försöka oss på, det blir till trevlig sprit, lite svårare bara att bryta ner stärkelsen till socker.

Järvsö snaps på ljung
Att få ut brännvinet på Systembolaget går smidigt, tre veckor räknar Jonas med att det tar att bli godkänd leverantör. Till restauranger får han börja sälja direkt. Den första snapsen får nog namnet Järvsö Snaps och kryddas med ljung.

–  Planen är att göra cirka 500 flaskor snaps inför julen. Jag få experimentera mig fram till en essens och räknar med cirka en deciliter ljung per flaska. Olika kryddningar behöver dra olika länge också.

 

Efter jul satsar Jonas på att även komma igång med gin-tillverkning. I gin kan det finnas så mycket som 50 eller ända upp till 100 olika kryddor.

–  Alltid enbär, sedan är det vanligt med pomerans, angelica, lakritsrot och citrus. I sommar var det en kille här som hälsade på sina föräldrar i trakten. Själv bor han i Brooklyn där han tillverkar gin. Han använder sig av sju ingredienser, berättar Jonas Larsson.

Bokade visningar
Det kommer nyfikna människor förbi dagligen som har sett skylten Tevsjö Destilleri vid Teve Kvarn som ligger alldeles intill vägen strax söder om Järvsö. Tanken är att hålla bokade visningar såväl som drop in för att visa produktionen när den väl kommer igång. En trappa upp får man fin överblick över de vackra kopparpannorna och ett svart smidesräcke som Jonas fyndat på blocket blir en utmärkt inramning.

–  Det blir en riktig sakral stämning här, det var därför jag gjorde mönstret av ett kors i golvets klinkerplattor mitt i rummet. Min syster har ritat hälsingemönstret i loggan som vi även har använt på den tjocka mässingbården på väggarna.

Ljusnan som kuliss
Huset ska också byggas ut med en punschveranda mot älven, butik, toaletter och en bar där det kan hållas provningar. Omgivningen är slående vacker med Ljusnan som kuliss, bäcken med sin lilla gångbro och kvarnen. Annas mormor bor i boningshuset på gården och Jonas och Annas hus ligger på andra sidan vägen.

–  Det är precis som i Skottland, varje destilleri ska ha sin kvarn. Vi ska ha eget växthus också där vi kan odla kryddorna. Det är fantastiskt att kunna ta sina råvaror från gården och dessutom leverera restprodukterna till granngårdarna som djurfoder. Värmen som produktionen alstrar kan vi använda till att värma upp husen, säger Jonas Larsson.

Inom ett par år beräknar han att även komma igång med bourbontillverkning, som görs på 51 procent majs.

–  Jag vet ingen utanför USA som gör bourbon, så det vore kul att testa, avslutar Jonas Larsson.

Text: Jenny Marcuson
Foto: Christian Johnsson

Läs också

Ta betalt med mobilen

Ta betalt med mobilen

Har du tröttnat på människor som inte har kontanter med sig när de ska köpa hö eller något annat...

Tror på svenskt vin

Tror på svenskt vin

Staffan Ottosson på Stora Boråkra satsar på vinproduktion. Totalt har han investerat en miljon kronor och räknar med att...

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar