Salmonellasmittat foder från Uppsalaföretag

Salmonellasmittat foder från Uppsalaföretag
Djurskyddschef Helena Kättström.

Djurskyddschef Helena Kättström.

Vid rutinprovtagningar på foderföretaget Johan Hansson AB i Uppsala har det visat sig att fodret är smittat med salmonella. Företaget har nu stoppat alla sina leveranser. Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, arbetar med att begränsa smittan samt kontakta företagets kunder. Smittat foder kan ha gått ut till ca 300 gårdar. Djuren som fått foder från Uppsalaföretaget kommer att testas för salmonella.

– Smittat foder har levererats ut till djurägare, säger Helena Kättström, djurskyddschef. Vi kommer nu att kontakta djurägarna och ge dem närmare information. Vi arbetar också för att komma igång med provtagningen av djuren inom de närmaste dagarna.

Viktigt att komma igång med provtagning och sanering
Det är till största delen nötkreatur som misstänks ha fått smittat foder. Men det kan inte uteslutas att även andra djurslag drabbats, som får, grisar och hästar. Om provtagningen visar salmonella kommer gården att spärras och saneras.
Den aktuella fabriken har sanerats vid några tillfällen efter enstaka fynd av salmonella. Skillnaden vid den senaste kontrollen är man hittade smittan i det färdiga fodret. Det är inte ovanligt att salmonella finns i råvaran till fodret. Företaget ska då vidta åtgärder för att få bort smittan.

Vad kan du som djurägare göra?
Jordbruksverket kommer att kontakta berörda djurägare. Du som köpt foder från Johan Hansson AB efter 15 mars, bör så snart som möjligt ge djuren annat foder. Kontakta foderleverantören angående ersättningsfoder och hanteringen av smittat foder.

Se återförsäljare för Johan Hansson AB

Djurägare som har frågor kan kontakta Jordbruksverkets kundtjänst på tfn 0771-223 223.

Är salmonella i foder farligt?
Djuren blir sällan sjuka av salmonella. Symptomen varierar mycket och i många fall visar det infekterade djuret inga symptom alls.
Målet för myndigheternas arbete är att hindra salmonella från att komma in i livsmedelskedjan och förebygga att människor smittas. Efter kontakt med djur och foder bör man alltid tvätta händerna.

Mer information

Läs också

Antalet lantbruksdjur minskar

Antalet lantbruksdjur minskar

Antalet nötkreatur, grisar och får minskar i Sverige. Det visar de preliminära resultaten från Strukturundersökningen som Jordbruksverket genomförde i...

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar