Sista bygget gör Vallens Gård komplett

Sista bygget gör Vallens Gård komplett

Nytt kostall är slutpunkten på en byggsatsning som ­inleddes år 2005. Janne Hanssons gårdar i Delsbo och Vallsta ska nu slås ihop med gården i Ljusdal. Sammanlagt 1400 djur ­kommer att husera där.

Det växer så det knakar. Men nu är Vallens Gård fullvuxen. Efter sju års byggande och utvecklande har nu gården nått till en punkt där verksamheten hittat sin rätta form.

– Vi har fått en enhetlig verksamhet som passar alla, såväl djur som människor. Skulle jag utöka mer så tummar jag på en bra befintlig organisation och det känns inte som det är läge för det. Vi har byggt och fixat sedan 2005 och det tar kraft både kroppsligt och ekonomiskt, så nu tar vi och samlar kraft istället och kör på med det vi har, säger ägaren av företaget Snaten Lantbruk AB Vallens Gård, Jan-Erik Hansson, eller Janne som han kallas.

Samlar djuren
Det senaste i byggväg gör det möjligt att samla tre gårdars djurbesättning till en och samma plats. Han har en gård hemma i Snaten, Vallsta, en i Delsbo och så Vallens utanför Ljusdal, nu blir det flytt för djuren på de två förstnämnda gårdarna, samling och uppställning i Ljusdal.

Halva delen av det nya stallet har redan tagits i bruk.

Halva delen av det nya stallet har redan tagits i bruk.

– Det är ju det här vi strävat efter hela tiden, att få allt samlat som en enhet. Det är bara fördelar med att ha det så. Totalt kommer det att vara cirka 1400 djur, från nyfödda till fullvuxna.

Bygget påbörjades i maj i år och inom ett par veckor ska allt vara klart, det är lite småfixande kvar. Den nya byggnaden skall inrymma mjölkkor, vägg i vägg med det kostall som stod färdigt för sex år sedan. Men redan nu är det kor på halva delen, och inom kort är det fullt hus. Från respektive stall går det slussar som leder in korna till mjölkbyggnaden. Hela djurbesättningen, mjölkkorna, är indelade i grupper om 150 per grupp.

– Vi mjölkar grupperna i turordning, det tar en timme per grupp ungefär. Vi producerar cirka 5,5 miljoner kilo mjölk per år men inom ett par år ska vi vara uppe i åtta miljoner kilo.

312 platser är det i det nya stallet och hela byggnaden är 3300 kvadratmeter stor. Sju miljoner kronor har det kostat och Janne har varit byggansvarig, den som haft järnkoll på varje minsta skruv. Han har anlitat folk där han vet vad han får, snickarna exempelvis, de har varit med på hela byggresan sedan 2005.

Skräddarsytt
Allt är så att säga skräddarsytt efter hans eget huvud. Kalvstallet som ligger en liten bit från nybygget är hans egen uppfinning, eller rättare sagt gjort efter hans ritningar och tankar. Det har med tiden blivit något av en mall för andra bönder när de byggt nytt.

Mitt emellan det nya och gamla stallet har det byggts en sluss som leder korna in till den gamla delen och via ytterligare en sluss in till mjölkningsavdelningen.

Mitt emellan det nya och gamla stallet har det byggts en sluss som leder korna in till den gamla delen och via ytterligare en sluss in till mjölkningsavdelningen.

– Här är kalvar från tre veckors ålder upp till 4,5 månad. I ena delen har vi de allra minsta och i rummet intill har vi resten. Där flyttas de om efter ålder och till slut hamnar de i kvigstallet. Det är väldigt enkelt att ha koll och i den här miljön mår djuren väldigt bra.

Det är en självklarhet, djurens ve och väl. Något annat är inte att tänka på. Vid rundvandring får man också klart för sig att det är välmående kossor och kalvar som huserar på gården. Rent och snyggt, gott om utrymme både inom- och utomhus. Lugna och trygga står, går, eller ligger de och mår gott och ­bidrar till en väl fungerande verksamhet.

– Det är ju bara att titta i exempelvis kvigstallet, man kan ju med blotta ögat se att de trivs. Det märks också på produktionen av mjölk, de ger väldigt bra avkastning vad gäller den delen.

I dagsläget har gården 45 hektar betesmark. Det ska utökas ytterligare, 70 hektar är målet.

I dagsläget har gården 45 hektar betesmark. Det ska utökas ytterligare, 70 hektar är målet.

Utanför stallbyggnaderna breder betesmarkerna ut sig. Där det tidigare var sten och stubbar har han med hjälp av sina anställda, 20-22 årsanställda handlar det om, fått till bra marker. 45 hektar är det i dagsläget, 70 ska det bli så småningom.

Stimulerande
– Det är mycket arbete med den delen också och det kostar ju givetvis. Men det är absolut nödvändigt för oss att ha marker här på området.

Nu är det som sagt färdigbyggt. I alla fall när det handlar om stallbyggnader, det är han säker på. Mycket slit och släp har det varit, och är, men det är samtidigt roligt att se hur verksamheten utvecklats undan för undan. Till en helhet som alla parter är mycket nöjda med. Han trivs lite som fisken i vattnet, eller ska vi säga kossan i stallet.

– Det är otroligt stimulerande att gå runt här och titta och studera alla djur som mår bra. Det är ju det som driver en att hålla på, säger Janne Hansson.

 En av minstingarna, några veckor gammal, tar igen sig.

En av minstingarna, några veckor gammal, tar igen sig.

Fakta Snatens Lantbruk AB, Vallens Gård

  • Ägare: Janne Hansson.
  • Startat: 1990.
  • Antal anställda: 20-22 årsanställda.
  • Omsättning: Drygt 40 miljoner.
  • Verksamhet: Lantbruk, mjölkproduktion, entreprenad, kött, nötkött.

Fakta nya kostallet

  • Byggstart: maj 2012.
  • Klart: December 2012.
  • Byggyta: 3 300 kvadratmeter.
  • Antal koplatser: 312.
  • Byggkostnad: 7 miljoner kronor.

Text & Foto: Ove Hansen

Läs också

Antalet KRAV-märkta kor ökar

Antalet KRAV-märkta kor ökar

Fler ekologiskt hållbara kor, tjurar, kvigor och kalvar innebär ett viktigt bidrag för att upprätthålla den biologiska mångfalden.

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar