Öppet och lättskött

Öppet och lättskött

IMG_9414

När tillfälle bjöds att se det nya ungnötsstallet var det många som tog chansen. För ett par år sedan befann sig Erik och Anja Bengtsberg i ett vägskäl, satsa eller sluta. De valde att satsa. De visar gärna upp resultatet och berättar om det nya bygget.

Erik, som är gift med Anja, är den fjärde generationen Bengtsberg på gården i Myra utanför Järvsö. Hans pappa hade 12 mjölkor men sedan början av 90-talet är det nötproduktion på gården. Nu finns det totalt 125 platser i mottagningsstallet och gamla spaltstallet samt 102 platser i det nya kalla liggbåsstallet. Där är det lösdrift och ungtjurarna står i sex grupper med 17 liggbås i varje.

– Vi har fått det precis som vi ville. Det är lättskött att jobba, ljust och luftigt, säger Erik Bengtsberg.

Stallet invigdes för ett år sedan och Erik kan se tillbaka på ett bra år, på flera sätt. Han konstaterar att jobbet i det gamla stallet, som är en spaltladugård, tar en och en halv timme att göra i ordning medan det tar 20 minuter i det nya. Sedan byggde de nytt vid rätt tidpunkt.

– För en gångs skull har vi hamnat helt rätt. Prismässigt har det blivit bättre. Det är skitroligt att jobba.

Det var för två år sedan som Erik och Anja bestämde sig för att de antingen måste lägga ner eller satsa större.

Framför det nya ugnötsstallet i Myra i Järvsö ligger ”korvarna” med ensilage.

Framför det nya ugnötsstallet i Myra i Järvsö ligger ”korvarna” med ensilage.

– Vi har inte mycket mark själva utan arrenderar i området, från gårdar som tidigare hade ungefär lika många kor som Eriks pappa. Vi började få allt mer mark och insåg att vi måste bestämma oss för vad vi ville. De två gamla stallen började bli slitna, säger Anja.

– Vi hade att välja på att sluta eller satsa. Vi bestämde oss för att satsa och tänkte att då har vi försökt i alla fall, säger Erik.

Det beslutet är de glada över idag. Anja har fått stor användning av sin KY utbildning som produktionsledare inom lantbruk. Den gav nya kunskaper och innebar även att hon hade sett många nybyggda gårdar och fått inspiration.

Frisk luft och dagsljus
Det nya stallet är 57 meter långt, inklusive foderlada, och drygt 17 meter brett. Foderladan står mot väster och skyddar mot vindarna som drar genom dalen. Det kan behövas då stallet har en helt öppen långsida. Öppningen gör att både frisk luft och dagsljus kommer in i stallet.

– Djuren har fri tillgång till ensilage och så har vi en datafodervagn för kraftfoder. Ett par gånger förra vintern frös utgödslingen och stod stilla. Men om det är så kallt blir det snart lite varmare igen, så det är inget problem, säger Erik.

Under öppet hus bjöds det på hamburgare.

Under öppet hus bjöds det på hamburgare.

Det var Ydre-Grinden som stod för hela bygget och utrustningen.

– De började gräva i maj, och där hade Erik en egen entreprenör, sedan stod stallet klart i september, säger Anders Åkerstedt från Ydre-Grinden.

Bygget innebar en intensiv tid för Bengtsbergs. Första veckan kom det tio långtradare per dygn som lastade av byggmaterial. Byggfirman Sjöbacka bygg ville ha så mycket som möjligt på plats innan de började för att bygget skulle flyta på bra.

– Då var det mycket att göra. Taket kom upp fort, det var fyra personer som fick upp det. Jag minns att jag var så trött att jag somnade inne på hallgolvet en kväll, säger Erik.

Anja och Erik är mycket nöjda med det nya stallet.

Anja och Erik är mycket nöjda med det nya stallet.

I och med bygget är Bengtsbergs produktion i stort sett fördubblad mot innan. Men både Anja och Erik jobbar även med annat för att få vardagen att gå ihop. Erik kör bland annat buss, plogar snö och har skogen. Anja har flera sysselsättningar. Hon har öppnat en gårdsbutik som säljer tillbehör till hund, katt och häst. Därtill har hon inackordering för hästar och säljer kläder för ett hemförsäljningsföretag, hon tar även på sig olika uppdrag från FTMR.

Nytt ensilagesystem
På gården är även Ronnie Andersson anställd på heltid, även han jobbar utanför gården, åt lokala företag och FTMR.

Ett steg de tagit i år, för att både spara tid och pengar, är att de bytt ensilagesystem.

– Det kostar mycket att köra hem alla balar från våra arrenden och plasten till balarna blir så dyr. Och det tar tid, säger Anja.

Istället har de anlitat Urban Wickbers och hans jaguarhack. Gräset hackas och tappas i vagnar som kör till gården. Väl där läggs det i en tubläggare. Nu ligger de ”korvar” intill det nya stallet som är lufttäta och uppemot 70 meter långa.

– Vi körde allt ensilage på en gång och nu ligger allt lättillgängligt precis där vi behöver det, säger Erik.

Han är positiv och tror på framtiden. ”Bara folk vill äta svenskt kött så.” Både han och Anja skulle gärna bygga ut ännu mer i framtiden. När de ändå byggde dimensionerade de gödselbrunnen så att den är dubbelt så stor utifrån dagens behov, så där finns redan förutsättningar.

Fakta om gården
200 ha skog.
110 ha åkermark.
102 ungnötsplatser i nybyggt stall, samt två äldre stall med sammanlagt 130 platser.
Planerar att skicka 160 djur per år.

Text & Foto: Kerstin Karell

Läs också

Antalet KRAV-märkta kor ökar

Antalet KRAV-märkta kor ökar

Fler ekologiskt hållbara kor, tjurar, kvigor och kalvar innebär ett viktigt bidrag för att upprätthålla den biologiska mångfalden.

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar