Ta betalt med mobilen

Ta betalt med mobilen
Carina Dalunde står ofta på Bondens marknad i Stockholm, där kortläsaren kommer väl till pass.

Carina Dalunde står ofta på Bondens marknad i Stockholm, där kortläsaren kommer väl till pass.

Har du tröttnat på människor som inte har kontanter med sig när de ska köpa hö eller något annat från gården, eller tycker du det är jobbigt att leta fram växel på en femhundring? Då kan du börja ta betalt med kreditkort direkt i din mobil.

Izettle är ett svenskt företag som tagit fram en lösning för kortbetalning direkt med mobiltelefonen, så länge det är en Iphone, Ipad med 3g-uppkoppling eller en Android. Tanken är att du som använder systemet inte är i behov av att ha en kortläsare tillgänglig varje dag, eller att du står på märkliga platser och ska ta betalt.

Betalningssystemet är idag ganska dyrt med sina 2,75 procent per transaktion, men det finns inga fasta månadskostnader vilket gör att det inte kostar något om du inte tar betalt. Så om du exempelvis har tre, fyra personer som kommer och hämtar varsin hästtransport med hö varje månad, eller om du säljer köttlådor, ved eller vad det nu kan tänkas vara och inte vill fakturera de som inte har med sig kontanter så är Izettles lösningen ett mycket bra alternativ till att skaffa sig en riktigt kortterminal. Du kan därmed stå direkt på ladugårdsbacken och ta betalt och sedan ha pengarna på kontot dagen efter.

Carina Dalunde på Norra Stene Gård har under flera år sålt kallpressad rapsolja, hemlagad sylt och lite annat på Bondens Marknad inne i Stockholm. Det är 19 marknadstillfällen per år och Carina försöker vara med en gång i månaden i alla fall. Och när hon av en tillfällighet fick läsa om Izettle kontaktade hon genast företaget och skaffade en kortläsare.

– För mig har det varit perfekt i och med att jag använder den så sällan som jag gör, berättar hon.

– Nästan alla vill betala med kort och då är den här lösningen perfekt, fortsätter Carina.

Rent tekniskt har hon varit mycket nöjd både med stabiliteten och enkelheten i att använda systemet. Och eftersom det inte kostar pengar när det inte används så gör det inget om kortläsaren ligger i en byrålåda 29 eller 30 dagar per år.

Enligt Izettle är produkten mycket säkert att använda för båda parter, och det uppfyller givetvis de säkerhetskrav som banker och myndigheter har på ett betalningssystem. Man jobbar just nu på att lansera Izettle i både Europa och i andra delar av världen som just ett alternativ till kontanthantering, eller att affärer inte blir gjorda på grund av bristen på kontanter.

Ett av de roligaste exemplen på användningsområden är en svensk kyrka som använder Izettle till kollekten, vilket varit väldigt uppskattat. Det är inte bara så att fler har gett i kollekten, utan många har dessutom gett mer än vad som var brukligt när man la kontanter i kollekthåven.

Användningsområdena är med andra ord oändliga, men just gårdar skulle kunna vara stor marknad för en kortläsare. I framtiden blir det helt klart ett måste med en ickekontant lösning för enklare handel av varor, och detta är definitivt ett alternativ som kan stå sig.

Text: Henrik Fitinghoff  Foto: Izettle

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar