Att se helheten

Att se helheten

Håkan Lundell.

Att behandla en häst är egentligen inte annorlunda än att behandla en människa. Man kan försöka ta bort symptom eller försöka förstå var de kommer ifrån och göra något åt roten till det onda.

Håkan Lundell är Västerbottning i botten och fick sitt hästintresse som grabb, när det flyttade in några grannar med travhästar till byn där han växte upp. Han var en tio-elva år och blev helt såld på travhästar. Som vuxen med egen ekonomi hade han snart köpt på sig flera travare, men framgången uteblev. Håkan köpte nämligen med hjärtat och det var hästarna som av någon anledning inte fungerade som fångade hans intresse.
– Ja, det dröjde 25 år innan jag fick min första seger, skrattar han.

När sedan livet tog en annan vändning och han var tvungen att skola om sig efter en skada var valet att utbilda sig till equiterapeut ganska logiskt. Håkan hade försökt laga hästar i nästan hela sitt liv och nu skulle han äntligen få chansen att göra det på heltid och dessutom lära sig ännu mer om det.

– Men problemet när man börjar lära sig saker är ju att man då förstår hur lite man kan, säger han och ler lite finurligt.

De kiropraktiska momenten är i grunden väldigt lika de som utförs på människor, men hästar har 500-600 kilo muskler istället.

De kiropraktiska momenten är i grunden väldigt lika de som utförs på människor, men hästar har 500-600 kilo muskler istället.

Håkan insåg snabbt att det finns två saker som många hästmänniskor hade fått om bakfoten. Det ena är att ”liv är rörelse – rörelse är liv”. Omsatt i praktiken innebär det att hästen i möjligaste mån ska röra så mycket som möjligt på sig. Det andra är att försöka se till helheten och inte bara behandla symptomen. Om hästen är halt, stel eller reagerar märkligt på något finns det en orsak till det, och så länge man inte hittar orsaken så kommer symptomen att komma tillbaka.

Håkan Lundell har nog aldrig varit rädd för att sticka ut, och när han började skönja ett mönster i flera av de hästar han behandlade så fördjupade han sig i problemet för att hitta källan. Det ledde honom fram till SI-leden, som sitter i korsryggen på hästen.

SI-leden, eller sacroiliacaleden som på svenska ­kallas för korsbensleden, hänger ihop med hur hästen rör bäckenet i relation till bakbenet. Det luriga när en häst utreds är att bakbenet kan ha full rörlighet, men när sedan bäckenet måste rotera så börjar det strama och hästen får en rörelsestörning. I ett vilt tillstånd så hade det här oftast inte varit något problem, hästar kan då välja gångart, höger eller vänster galopp samt om de vill röra sig lite i sidled eller vara krokig. När vi sedan ska rida dem så vill vi att de ska ha den gångart vi bestämmer och röra sig rakt och liksidigt.

Om en häst då sitter fast i SI-leden menar Håkan i den studie han gjorde att hästen måste få hjälp att komma loss. Åtgärden är enkel och utförs med ett väl avvägt tryck mot höftbenet.

– Hästen blir helt enkelt ramsned och kan därför inte röra sig rakt, säger han.

Laserbehandling av musklerna runt SI-leden är viktigt komplement till ­själva kiropraktiken.

Laserbehandling av musklerna runt SI-leden är viktigt komplement till ­själva kiropraktiken.

Tanken om att se hästar ur ett helhetsperspektiv och studierna kring hästars problem med SI-leden utmynnade sedermera i en bok, skriven tillsammans med hustrun Eva Berggrund. Den heter ”Vad är det för fel på hästen” och väckte mycket debatt när den kom. Många ansåg att det var fel, andra att SI-ledsproblematiken verkligen tillförde något till helhetsbilden.

Idag är Håkan Lundells tankar, teorier och studier betydligt mer accepterade, och många veterinärkliniker och equiterapeuter använder sig av hans arbete i sin praktik.

Håkan bor sedan många år nere i Eskilstuna tillsammans med sin fru och några islandshästar. I familjen finns även fyra travhästar, men de är installade i travstall. När vi träffar honom finns han på sin mottagning ett stenkast från hans gård. Här kan han ta emot hästar för behandling, och många av Sveriges mest välrenommerade travkuskar vet hur man hittar till Håkans mottagning. Annars handlar det mycket om att åka ut till olika stall och behandla, och det kan vara i Sverige men också i Frankrike. På senare år har han dock försökt dra ner på resandet för att försöka vara mer hemma.

Förutom stretchning och kiropraktik använder sig ­Håkan av laser i sin behandling. Laser handlar i grunden om att stimulera cirkulationen i muskler och effekten är inte bara medicinskt bevisad utan också så kraftfull att du inte får starta en häst i en tävling inom 96 timmar efter en behandling.

Dessa behandlingmetoder, i kombination med att försöka se och förstå hästen ur ett helhetsperspektiv, ger Håkan möjlighet att hjälpa både hästar och hästägare, ryttare eller kuskar med ett långsiktigt resultat. Detta kan givetvis vara en fråga om vinna eller försvinna för många tävlingshästar, men det kan också vara frågan om ett bra och harmoniskt liv för promenadhästen. För eftersom hästen själv inte kan säga vad det är för fel, kan det ibland behövas någon som Håkan för att förstå det och åtgärda det.

Text & Foto: Henrik Fitinghoff

Läs också

Harmoni för alla inblandade

Harmoni för alla inblandade

Arbete på ranchen i kombination med lugnet och harmonin från fjällen. Det är Trumvallens Fjällridnings affärsidé.

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar