ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Trädgården ökar värdet på ditt hus

En snygg och välskött trädgård kan öka värdet med 250.000 kronor på en genomsnittsvilla. Foto: Anders Andersson.

En snygg och välskött trädgård kan öka värdet med 250.000 kronor på en genomsnittsvilla. Foto: Anders Andersson.

En snygg och välskött trädgård är en säker investering. Det kan öka värdet med 250 000 kronor på en genomsnittsvilla.

Vi lägger ut hundratusentals kronor på att renovera badrum och kök och husägarna räknar med att det är en investering som man får tillbaka vid en eventuell försäljning. En studie från Husqvarna visar att trädgården blivit en guldgruva. Enligt rapproten ökar värdet på huset med 13 procent om trädgården är välskött. Det motsvarar cirka 250 000 kronor på en ­genomsnittsvilla i Sverige, värd två miljoner. På en genomsnittsvilla i Stockholm, värd fyra miljoner, är värdeökningen nästan en halv miljon kronor.

En stor tomt med påkostad trädgård eller en liten tomt med påkostad trädgård, det är vad köparna vill ha, säger ­Jeanette ­Gustafsdotter, tidigare vd Mäklarsamfundet. Foto: Annika Rådlund.

En stor tomt med påkostad trädgård eller en liten tomt med påkostad trädgård, det är vad köparna vill ha, säger ­Jeanette ­Gustafsdotter, tidigare vd Mäklarsamfundet. Foto: Annika Rådlund.

Undersökningen har genomförts i nio länder över hela världen.

–  Rapporten kan ändra den traditionella synen på vad som är en bra investering för ditt hus. Tiden vi lägger ner på gräsklippning, ogräsbekämpning och vattnande kan bli en av dina bästa investeringar någonsin, säger Mathias Damberg som är nordisk marknadschef på Husqvarna.

Han berättar att man får tillbaka ungefär tre gånger pengarna om man ordnar sin trädgård själv eller om man använder professionell hjälp.

–  Landskapsarkitekter tar i genomsnitt 100 000 kronor för att ordna en trädgård och det ökar värdet på huset. Det är viktigt att hålla en trädgård så den inte förfaller. Har man bra verktyg så går det lättare. Investering i bra verktyg får man tillbaka vid en försäljning, eftersom man då kan hålla trädgården i trim, säger Mathias Damberg.

Enligt undersökningen anser två tredjedelar av mäklarna att trädgården är viktig för fastighetsvärdet i stort och att ­värdet sjunker 5-15 procent om trädgården är vanskött. Dessutom förlänger det ­säljtiden.

–  I Sverige används trädgården som ett utvidgat vardagsrum, vi öppnar upp och vill ha ett ställe att umgås och vistas i. Det är viktigt med en bekväm trädgård för oss, vi vill maximera sommaren i ett uterum.

Det som står högt på en prioriteringslista för husköpare är att trädgården ska vara lättskött, gärna med stenläggningar och plattor, trädäck och uteplatser. Det är också viktigt att trädgården är barnvänlig och att det finns träd som skydd för insyn.

–  Intresset för en bra trädgård har ökat bland konsumenter på grund av att vi har haft väldigt kalla vintrar, säger Jeanette Gustafsdotter, tidigare verksam inom Mäklarsamfundet.

Hon träffar många fastighetsköpare och säljare, och påkostade trädgårdar är eftertraktade.

–  Det är dyrt med trädgård, men det är värt det!

Bo Rappne, som har drivit Ulriksdals slottsträdgård i 25 år förklarar att trädgården har en annan betydelse idag än vad den hade förr.

–  Förr hade man en trädgård för att bekämpa fattigdom, man odlade grönsaker och bär. På 60-70 talet blev logistiken i Europa mycket bättre och vi började importera frukt, grönsaker och annat. Då kom barrträdgården för att man trodde att den var skötselfri.

Idag ser funktionen och designen helt annorlunda ut.

–  Nu är trädgården bra för att vi ­behöver komma närmare naturen. Stress är vårt största problem idag och då är trädgårds­arbete bra, för vi har tappat kontakten med årstidsväxlingarna, förklarar Bo Rappne.

Text: Annika Rådlund

Taggar: ,