Test: Kompakta kameror

Test: Kompakta kameror
Kamera

Nikon P330 Zoomomfång: 24 - 120 mm* Bländare: 1,8 – 5,6 Megapixlar: 12

Nikon P330
Zoomomfång: 24 – 120 mm*
Bländare: 1,8 – 5,6
Megapixlar: 12

Fujifilm X20 Zoomomfång: 28 - 112 mm* Bländare: 2,0 - 2,8 Megapixlar: 12

Fujifilm X20
Zoomomfång: 28 – 112 mm*
Bländare: 2,0 – 2,8
Megapixlar: 12

Nikon P7700 Zoomomfång: 28 - 200 mm* Bländare: 2,0 - 4,0 Megapixlar: 12

Nikon P7700
Zoomomfång: 28 – 200 mm*
Bländare: 2,0 – 4,0
Megapixlar: 12

Nikon Coolpix A Zoomomfång: Inget, fast 28 mm* Bländare: 2,8 Megapixlar: 16

Nikon Coolpix A
Zoomomfång: Inget, fast 28 mm*
Bländare: 2,8
Megapixlar: 16

Canon G1X Zoomomfång: 28 - 112 mm Bländare: 2,8 - 5,8. Megapixlar: 14

Canon G1X
Zoomomfång: 28 – 112 mm
Bländare: 2,8 – 5,8.
Megapixlar: 14

Canon S110 Zoomomfång: 24 - 120 mm (Motsvarar 35 mm kamera), Bländare: 2,0 – 5,9 Megapixlar: 12

Canon S110
Zoomomfång: 24 – 120 mm (Motsvarar 35 mm kamera),
Bländare: 2,0 – 5,9
Megapixlar: 12

Sony DSC-RX100 Zoomomfång: 28 – 100 mm* Bländare: 1,8 - 4,9 Megapixlar: 20

Sony DSC-RX100
Zoomomfång: 28 – 100 mm*
Bländare: 1,8 – 4,9
Megapixlar: 20

Dokumenterar du ditt liv med din mobiltelefon? Hur många av de bilderna tror kommer att kunna användas och tittas på med någon behållning om tio år? Vi har testat sju kameror som slår alla mobiltelefoner med hästlängder, och nästan är lika bra som en systemkamera utan att för den skull ruinera dig.

Men vi börjar med det här med att fotografera i största allmänhet. Mobiltelefonkameran har utan tvekan varit det absolut mest revolutionerande på kamerafronten någonsin. Människor fotograferar som aldrig förr, och saker som annars aldrig hade blivit dokumenterade blir det nu.

Men… Detta fungerar i 99,9 procent av fallen endast för att ta en ögonblicksbild, kanske dela den på MMS, Facebook, Twitter, Instagram eller något annat socialt media. Du kan titta på den i en mobiltelefon, men redan när den blir lite förstorad på en dataskärm så faller den i bitar. Och ska du försöka göra en pappersförstoring av den så blir det inte alls bra.

Nu är det kanske inte hela världen, jag menar, hur många barndomar har inte dokumenterats i suddiga och korniga bilder från en Instamatic, men idag finns det så otroligt mycket bättre kameror att tillgå, för ändå förhållandevis små pengar. Och vad alla dessa kameror gör är att de framtidssäkrar dina bilder på ett så pass säkert sätt att dina barn och barnbarn kan ha nöje, eller nytta, av dem i framtiden. Så när du går på en fest, bygger ut huset, åker på semester, firar födelsedagar eller gör något annat lite speciellt så ta dig ofoget att bära med dig en kompaktkamera. Du kommer inte att ångra dig.

Den digitala kameratekniken har numera passerat tekniken för den gamla kamerafilmen. Inte för att en digital bild nödvändigtvis blir bättre, men den har helt klart förutsättningar för att bli minst lika bra och tekniken i sig gör det både enklare att i efterhand manipulera bilden och spara den.

Den digitala tekniken förutsätter numera inte att du har en dator. Du kan gå med din kamera till en fotohandlare, eller ett elektronikvaruhus och dra ut bilden direkt på papper. Men det finns något väldigt positivt med digital teknik. Om du har en dator och ett program som Picasa eller iPhoto (bara för Mac), så kommer du automatiskt att skaffa dig ett bildbibliotek där dina bilder blir sorterade i mappar som du sedan kan döpa till något smart som ”130620-Husbygge” eller ”Midsommar 2013”. Sedan ska du aldrig lita på hårddiskar, så se till att ha backup. De här tjänsterna fungerar för dina mobilkamerabilder också, som givetvis ska sparas i den mån de förtjänar det.

Den digitala tekniken kommer förmodligen aldrig att bli färdigutvecklad. Men de bilder som du kan ta idag med en bättre kompaktkamera är så pass bra att det mänskliga ögat börjar sätta begränsningarna. Det jag tror kommer att utvecklas i framtiden är möjligheten att dela bilder och titta på dem hemma på ett enkelt och smidigt sätt. Visst kommer även bilderna att bli bättre, men de man kan ta idag med en bra kompaktkamera är tillräckligt bra för att klara framtidens krav.

Om vi då ska gå över till själva testen, så har vi valt ut sju. Vi har delat in dem i två kategorier med en joker. Dels är det pocketkameror, som alltså ryms i en ficka, dels är det kompakta kameror som är gjorda för maximal kvalitet och proffsighet men fortfarande tillräckligt små för att vara enkla att få med sig.

Den här nya klassen med små systemkameror, exempelvis Nikon 1, är än så länge lite av en skvader. De är för stora för att komma undan som kompaktkameror, framför allt om du sätter på en allt-iallo-zoom eller om du har med dig flera objektiv, och för små för att leverera lika bra bilder som en systemkamera. I framtiden kan vi anta att bildkvaliteten kommer att bli lika bra som hos billigare systemkameror, och då kommer de att bli riktigt intressanta. Idag tar du lika bra bilder med en större kompaktkamera, som kostar mindre och är enklare att hantera och ha med sig.

I den lilla pocket-klassen har vi med herren på täppan och referensmodellen Canon S110. Dess föregångare S90 och S100 har båda blivit utnämnda till världens bästa pocketkamera i olika sammanhang, och Canon har verkligen satt standarden i den här klassen. S110 är då efterträdaren till S100, med några små uppdateringar och förflyttningar av knappar.

Nikons senaste utmanare heter Coolpix P330 och är på pappret identisk med S110, men billigare. Sonys utmanare DSC-RX100 går en helt egen väg. Den är lite större, mycket mer avancerad och betydligt dyrare.

De större modellerna i kompaktkameraklassen går inte ner i en bröstficka, men en stor jackficka är inga problem. Skillnaden är tydlig också när det gäller bärremmen. Dessa tre har en riktig halsrem, medan de små har en enkel handlovsrem. De är fortfarande avsevärt mindre och mycket lättare än vilken systemkamera som helst och hänger ledigt på magen under jackan.

Även här har Canon skapat referensmodellen G1X, som är den kompaktkamera i princip alla anser vara bäst. Nikons Coolpix P7700 är i första hand tänkt som en utmanare till Canons G15, så vi kan väl konstatera att G1X står i en klass för sig. Fujifilm X20 passar helt klart in bland dessa, men går lite sig egen väg, vi återkommer till det.

Som joker har vi tagit med en kamera som passar ganska dåligt för att dokumentera en badsemester, men som representerar den retrotrend som finns idag. Det är extremt påkostade kompaktkameror med fast optik, alltså utan zoom. I det här fallet plockade vi med den senaste modellen i genren, vilket är Nikon Coolpix A. Den har en fast 28 mm optik och lika stor sensor som en bättre systemkamera. Detta fungerar utmärkt inomhus och till och med i en stadsmiljö, men får som sagt begränsningar när du inte kan zooma in. Den kommer att finnas med, men mer som outsider i sammanhanget. Den kostar också nästan dubbelt så mycket som övriga.

Om vi tittar på pocketkamerorna och deras funktion och prestanda så är det så att Canon S110 och Nikon P330 är väldigt lika. Nikon vinner nog över Canon med en noslängd på grund av lite lägre pris och lite fler inställningsmöjligheter. Men om vi tittar på bildkvalitet så är det i princip dött lopp. Vi ska inte bli för tekniska, men resultatet av en jpeg-bild ser lite olika ut, men det handlar i så fall mer om smak och tycke.

Båda kamerorna kan leverera en 40 x 50 förstoring på barnen, hunden, fotbollslaget eller vad det nu är och ingen kan klaga på kvaliteten. En annan upplevd skillnad, som vi inte kan mäta, är att Nikons smarta fokussystem är bättre än Canons motsvarighet. Det är duktigare på att hitta ansikten och ställa skärpan på det som är väsentligt i bilden.

Det är alltså då de minsta och billigaste kamerorna i testet, ändå är kvaliteten mer än tillräcklig. Moderna och lite dyrare kompaktkameror, som dessa där priset är från 2500 kronor och uppåt, har dessutom så avancerade sensorer att de enkelt tar riktigt bra bilder inomhus bara det finns ett fönster med dagsljus i närheten. De levererar riktigt bra bilder upp till 800 ISO i ljuskänslighet och fullt godkända bilder upp till 1600 ISO så länge kraven är att det ska vara detaljrikt och skarpt. Det generella tipset är därmed att du ska undvika blixt in i det sista.

Sony RX100 är, bortsett från Coolpix A, den i särklass dyraste kameran i testet med en prislapp på mellan 5500-6000 kronor. Prislappen varierar dock ständigt på digitalkameror, och framför allt går de ner, vilket gör att vi får svårt att sätta exakta priser. Sonyn har större sensor än S110 och P330, vilket gör att den i fullt dagsljus tar enormt bra och skarpa bilder. I sämre ljus så försvinner den fördelen, men bilderna är fortfarande mycket bra och minst lika bra som de från de andra pocketkamerorna. Det här blir en lite udda fågel i sammanhanget men skulle väl kunna sammanfattas som ”en riktig värsting bland pocketkamerorna”. Vill du ha det bästa och det minsta så är det en Sony RX100 du ska titta på. Vi hade lite svårt att komma överens med menyer och knappar, men det är nog i första hand en vanesak.

En annan udda fågel i sammanhanget är Nikon P7700 som är en kompakt kamera och därmed lite större, men som har en lika liten sensor som pocketkamerorna. Storleken på sensorn har samma funktion som storleken på negativet på gamla hederliga kameror. Just större negativ desto enklare att få plats med information och detaljer. Den här kameran är dock den med flest inställningsmöjligheter, funktionsknappar och rattar. Det gör att den fungerar väldigt likt en systemkamera från Nikon, men så har den den lilla sensorn. Lite som en Porsche med folkvagnsmotor. Prismässigt ligger den dock i klass med pocketkamerorna vilket ändå gör den intressant. Bildkvaliteten är minst lika bra som på S110 och P330, inställningsmöjligheterna fler och enklare och så har den ett trumfkort som ingen annan kamera i detta test har, nämligen en zoom som motsvarar 28-200 mm. Den är alltså utrustad med ett riktigt teleobjektiv, vilket ingen annan kamera här besitter. Detta är förmodligen förklaringen till den lilla sensorn, eftersom det blir enklare att bygga på en telezoom på den. Så priset och zoomen gör den definitivt intressant och bildkvaliteten är fortfarande riktigt bra.

Fujifilm X20 blir dock snäppet vassare i bildkvalitet. Den har också en väldigt cool retrokänsla med mycket metall och metalliska ljud, som alla kommer ur en högtalare och inte har något med mekaniska ljud att göra. Du sätter på kameran genom att vrida på objektivet, där du sedan även har zoomen precis som på ett vanligt objektiv. Vi gillar verkligen denna funktion eftersom den lilla knappen för att zomma som annars sitter på kompaktkameror ofta blir lite plåttrig för fullvuxna fingrar. X20 har också en gammal hederlig genomsiktssökare, även om du också kan titta på bildskärmen på baksidan om du vill det. För du sedan upp kameran till ögat så slocknar skärmen och du får den väsentligaste informationen i sökaren. Väldigt trevligt. Prismässigt så får du betala för både känsla, kvalitet och bildkvalitet och X20 ligger runt 5000 kronor.

Canon G1X kostade betydligt mer när den lanserades, idag ligger den strax under 5000 kronor vilket gör den till en av de mest prisvärda kamerorna på marknaden, alla kategorier. Bildkvaliteten är superb, även om de flesta systemkameror är snäppet bättre och kanske till och med lite billigare. Den har, som vi ser det, två mindre svagheter. Sökaren är direkt dålig och inget som bör användas istället för skärmen. Den saknar all form av riktig macro, alltså möjlighet att exemeplvis fotografera en blomma på nära håll. Den smarta fokuseringen är mindre lite smart än på Nikon. Detta går att lösa genom att använda vanlig autofokus som fokuserar i mitten av skärmen.

Så varför köpa en kompaktkamera istället för en systemlamera? Ja, anledningen är enkel. Canon G1X är störst och tyngst och platsar ändå i en jackficka eller hänger runt halsen utan att du behöver fundera på det. Du kommer med andra ord att ta med en kompaktkamera när du annars skulle lämnat systemkameran hemma eftersom den blir för klumpig och jobbig att ha med. För det viktigaste är ändå att du har med dig en riktig kamera när du ska göra något som du vet är värt att dokumentera. En bild på jaktlaget, 5-, 25 eller 55-årsfesten, kräftskivan, nya traktorn eller tjuren. Och om du då inte ska frestas att slita upp mobilen och ta en bild som bara är aktuell på Facebook i en halvtimme så måste det vara enkelt.

En G1X fungerar som reportagekamera till ett glättigt magasin, och även i Magasinet Allt Om Gården, där flera reportage under senaste året är gjordes med både en P7700 och en G1X. Detta gäller faktiskt alla kameror i detta test, så bra är de. Vi har svårt att placera Nikon Coolpix A eftersom den är väldigt dyr, inte så snygg och inte så kompetent att vi direkt förstår syftet. Vi gillar retrotrenden, där Fujifilm X100s är den främsta modellen. Men för vanlig familjefotografering blir det för dyrt och begränsande med en fast optik.

Sammanfattningsvis är bildkvaliteten överlag sjukt bra jämfört med för något år sedan, framför allt på de högre ISO-talen. Canon S110 och Nikon P330 är fantastiskt bra utifrån sitt format och väldigt enkla att stoppa i en ficka. Sony RX100 är dyr men också väldigt avancerad och slår de andra pocketkamerorna i dagsljus, men vi anser ändå att det är svårt att motivera prislappen men är valet för den som vill ha det bästa i pocketformat.

Fujifilm X20 är snygg, gedigen och komptetent, men priset åker upp en del, just på grund av det. Kul med en digitalkamera som ser ut och känns som en gammal vanlig kamera.

Tänker du att det är dyrt? Ja, det finns ju digitalkameror för några hundringar idag, men då är oftast din mobilkamera bättre och den är ändå usel i jämförelse med dessa kameror. Se till att skaffa rutiner för att få med kameran och använd den. Det kostar inget att ta en digital bild och du kan alltid slänga den om du vill.

Text: Henrik Fitinghoff  Foto: Birger Tommos

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar