Motor

Nya Honda 2014

Honda bryter mönstret för de japanska ATV-märkena och presenterar två nyheter 2014. Men det är inte bara nyheterna i sig som är intressanta, utan också att Honda verkar anpassa sitt europeiska ATV-program till det amerikanska, vilket i slutändan enbart är positivt för vår del. För det är i USA det händer när vi pratar ATV. Tidigare har europeiska Honda fått vänta flera år på nyheter som kommit i Nordamerika, men nu verkar det kunna gå betydligt fortare.

2014_FourTraxForeman4x4_Red_W

2014 Honda FourTrax Foreman 4×4.

Så förutom två ”nya” modeller så handlar det om att vi i framtiden kommer att få lära oss de amerikanska modellbeteckningar på Honda. Det är väl i dagsläget osäkert om  exempelvis ”TRX 500 FPE” kommer att finnas kvar parallellt, men från och med 2014 års modell kommer den att heta Foreman. Dessa har visserligen stått på maskinerna sedan tidigare men inte använts officiellt. Nyheterna på Foreman handlar om helt nytt utseende, längre fjädringsväg, lägre bränsleförbrukning, kraftfullare servo och lite annat smått och gott. Med den nya karossen följer en ny, mjukare dyna samt sidokåpor som kan plockas bort utan verktyg.

2014 Honda FourTrax Rancher 4x4.

2014 Honda FourTrax Rancher 4×4.

Rancher är alltså gamla TRX 420 FPM, som nu uppdaterats med det nya utseendet på karossen, men framför allt fått en ny ram och en ny svingarm. Vi misstänker att den eventuellt numera är densamma som för Foreman, men vi får återkomma när vi fått lite mer kött på benen i den frågan. Men om det stämmer innebär det att 420:n, förlåt Rancher, växt en storlek. Även här pratas det om en tioprocentig minskning av bränsleförbrukningen  samt en kraftfullare servo. Jodå, även dynan är mjukare och mysigare för den som kör.

Rancher

Rancher

Vi återkommer givetvis med mer fakta samt provkörningar framöver.