Hybridfalk skyddsjagades – hotar pilgrimsfalken

Falken hade tidigare har använts för falkenering och häckade nu tillsammans med en pilgrimsfalk i ett område i södra Östergötland. Avlivningen skedde i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt och anlitad bergsklättrare, rapporterar Naturvårdsverket.

Bakgrunden är att falkar som används inom falkenering oftast är hybrider mellan olika falkarter och i de allra flesta fall arter som inte finns naturligt i Sverige. Sådana hybrider kan reproducera sig med andra falkar och få fertil avkomma.

Pilgrimsfalk är rödlistad i kategorin Nära hotad. Det vore både oönskat och olyckligt om det sker en inblandning av främmande hybridgener i det redan hotade beståndet av pilgrimsfalk som förekommer naturligt i Sverige, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Taggar:
Läs också