Nationella viltolycksrådet kräver ökat ansvar av bilister

– För eftersöksjägaren är naturligtvis denna händelse traumatisk. När man läser att föraren i bilen såg honom och ändå bara körde vidare blir man så klart berörd. Det är verkligen inte ett respektfullt agerande, säger Lena Britz, nationellt processansvarig på Nationella Viltolycksrådet.

Jaktjournalen har varit i kontakt med henne och Nationella viltolycksrådets kommunikatör Fredrik Bergh. Båda två är medvetna om de risker eftersöksjägare utsätter sig för, men menar samtidigt att den säkerhetsutrustning som finns tillgänglig i dag är tillräcklig.

– Problemet uppstår ju när djuret lämnar sårlegan och eftersöksjägare blir tvungen att följa efter. Då kan jägaren bli tvungen att ta sig ut på vägen på en annan plats den som är markerad. Jag tror det är bilisternas beteende som måste förändras. Detta vittnar ju alla som arbetar på väg om, säger Fredrik Bergh.

Enligt Nationella viltolycksrådet är det viktigt att media lyfter upp dessa händelser för att medvetandegöra trafikanter om eftersöksjägarnas vardag och utsatta situation.

– Vi måste fortsätta våra informationskampanjer och se till att folk börjar köra mer försiktigt. Blir man varse om att det pågår ett eftersök på vägen där man kör finns ju också en risk att man kolliderar med viltet i fråga, säger Fredrik Bergh.

 

Taggar:
Läs också