Naturvårdsverket: Vargstammen minskar

– Vargpopulationen i Sverige fortsätter att minska för tredje året i rad, men det finns ingen uppenbar naturlig förklaring för minskningen. I Norge ökar antalet vargar, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

För att få så säkra resultat som möjligt provas nya metoder inom inventeringen. Även beräkningssystemet har setts över.

– Det är andra året vi samlar in extra DNA för att praktiskt testa den teoretiska modellen innan vi byter beräkningsmodell. Det är viktigt i rovdjursförvaltningen vilket beslutsunderlag som används och vi vill ha en mer stabil och långsiktig förvaltning, säger Maria Hörnell-Willebrand.

Om en vecka förväntas Naturvårdsverket meddela om länsstyrelserna ska få delegerad beslutanderätt om licensjakt på varg inför kommande jaktsäsong eller inte.

 

Taggar:
Läs också