Mörner vill korsa fram lämpliga vildsvinshundar

Torsten Mörners jobbar som statsveterinär på SVA och hans förslag var uppe i form av en motion på Jägareförbundets årsstämma i helgen. Mörners vill att Jägareförbundet samordnar arbetet med att ta fram specialiserade vildsvinshundar

Motionen fick gehör i Jägareförbundet i Upplands-Bro och i Stockholmsdistriktet men röstades ned av stämman. Torsten Mörner är dock övertygad om att idén kommer att slå rot och att hans förslag kommer att bli verklighet i framtiden.

– Har man en bra tik med de rätta anlagen, så parar man henne med en bra hane som också jagar på det sätt man önskar. Det är så olika hundraser skapats och min förhoppning var att Jägareförbundet skulle samordna det avelsarbetet, säger Torsten Mörner.

Vill samordna aveln

En egenskap som Mörner efterlyser i vildsvinshundar är att de inte ska vara för självständiga. De ska vilja jaga tillsammans med sina förare och inte dra iväg på långkut.

– De skarpa hundarna, som ger sig på vildsvinen, vill vi slippa. Dessutom är det önskvärt att vildsvinshundar inte är speciellt intresserade av annat vilt. Det är precis som med stående fågelhundar som vi lär att inte jaga hare, älghundar som inte ska intressera sig för vildsvin och stövare som är rådjursrena, säger Torsten Mörner.

Han pekar på att det redan idag bedrivs en medveten avel där jägare korsar olika raser för att få fram hundar med de rätta egenskaperna.

– Det vore bättre om den aveln var samordnad, så att man har ett gemensamt mål. Nu är tanken väckt och många tycker att idén är bra, säger Torsten Mörner.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också