Hur blir det nu med hundträning på varg?

Ramus Boström har både jagat varg och dokumenterat jakten i två filmer.

– Jag tycker det är hemskt tråkigt att licensjakten uteblir. Det är en spännande jakt men också viktig ur ett förvaltningsperspektiv. Vi hade naturligtvis tänkt filma även i vinter.

Rasmus påpekar hur en utebliven licensjakt kan slå orättvist mot olika delar i landet. Det finns områden där populationen nu är tät, löshundsjakten är ogenomförbar och människors liv drabbas.

Hundarna måste tränas

– De som bor i dessa områden får ju ta smällen för att det enligt inventeringsresultatet är lite varg någon annanstans.

En annan fråga som uppkommer i och med Naturvårdsverkets beslut är hundanvändningen. Rasmus frågar sig hur beslutet kommer påverka möjligheten att träna jakthundar.

– En sak är säker och det är att hundar som ska jaga varg måste tränas, annars är det helt omöjligt att få till bra hundar, säger han.

Enlig jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, är rättsläget kring hundträningen oklart.

– Tittar man i förordningen står det ingenting om varg och då är träning tillåten 21 augusti till sista mars. Sedan har Naturvårdsverket sagt att det bara gäller om det finns beslut om licensjakt. Men det är deras egen tolkning som aldrig har prövats. Det är inte alls säkert att förordningen kan tolkas på det sättet, säger Gunnar Glöersen.

Jaktjournalen söker ansvariga tjänstemän på Naturvårdsverket för en kommentar kring hundträningen.

Taggar:
Läs också