Jägareförbundet tar strid för vargjakt i vinter

Den extra spillningsinventeringen i vintras visade på 315 olika vargindivider i Sverige. Därifrån dras de kända döda, 55 stycken, och då blir siffran omkring 260.

Men samtidigt är antalet konstaterade familjegrupper och revirhävdande par cirka 50 stycken. Det är alltså revir där det sannolikt fötts valpar i april-maj. Om bara tre valpar per kul överlever till vintern så är det 150 nya vargar.

Upprörs

Torbjörn Lövbom upprörs över Naturvårdsverkets beslut att stoppa vinterns licensjakt på varg.

– Vi har haft en föryngring, så det skulle gå att skjuta 60-70 vargar och ändå hålla den nivå som samhället bestämt, säger Torbjörn Lövbom.

Han framhåller att jakten ryms ovanpå spannet som räknas som gynnsam bevarandestatus.

– Om länen inte får delegation på att besluta om vargjakt, så kan Naturvårdsverket besluta om jakt. Jägareförbundet kommer att ta strid för att det blir licensjakt i vinter, säger Torbjörn Lövbom.

Väntat för Liberg

Vargforskare Olof Liberg har varit med och skrivit en rapport till Naturvårdsverket, inför beslutet om vargjakten. Han tycker att verkets beslut var väntat.

– Vi pekade på att man inte når upp till målet på 300 vargar. Hur det påverkar opinionen i vargfrågan, det vet jag inte – fråga samhällsvetarna, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också