Död bäver blir polissak i Strängnäs

Eskilstuna-Kuriren berättar att privatpersonerna Anders Nilsson, Anders Skjöldebrand och Göran Landelius engagerat sig i fallet med den döda bävern.

Den hittades i veckan som gick i strandkanten i Viks fritidsområde på Fogdön utanför Strängnäs.

– Vi tog kontakt med en ­ jägare som kom och tittade på kroppen. Han konstaterade att den har ett mindre ingångshål i ryggsidan och ett större utgångshål i buken och han var övertygad om att den skjutits med en älgstudsare på nära håll, säger Anders Skjöldebrand till Eskilstuna-Kuriren.

Misstänker illegal jakt

Bäverjakten tog slut den 10 maj i Strängnäs och någon skyddsjakt har inte beviljats efter det. Folk som passerat platsen mellan småbåtshamnen och badplatsen har inte sett den döda bävern tidigare och därför misstänker de tre privatpersonerna att den skjutits illegalt.

– Folk i föreningen är ilskna. Ingen har hört talas om någon skyddsjakt på bäver varit aktuellt och vi uppfattar det här som ett grovt jaktbrott. Att det dessutom sker i ett område där så många rör sig gör det hela ännu värre, säger Göran Landelius till Eskilstuna-Kuriren.

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent, Anders Fredriksson, säger till tidningen att jägare har skyldighet att ta hand om fällt vilt

– Handlar det dessutom om en bäver så vill man sannolikt ta till vara på både köttet och pälsen, säger Anders Fredriksson till Eskilstuna-Kuriren.

Taggar:
Läs också