Björnmöte utanför Motala

Björnmötet ägde rum i helgen, rapporterar tidningen Corren. Angelica Qvarfordt körde i sin bil på väg hem till Boxholm när hon såg ett djur som gick ute på ett fält.

Hon kunde konstatera att det inte rörde sig om ett vildsvin. Djuret var lurvigt och uppträdde klumpigt. När hon tutade rusade djuret i väg och då såg hon att det var en björn, berättar hon för Corren.

Enligt Mia Källander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland är det inte alls osannolikt att det rör sig om en björn. Men myndigheten har inte fått in några andra observationer.

– Vi vet att björnar kan röra sig söder ut till regioner de vanligtvis inte hör hemma. Senast vi hade en björn i Östergötland var 1999, då den så kallade Granis vandrade genom Sverige, säger hon.

Mia Källander berättar att djuret Angelica ska ha sett reste sig på bakbenen.

– Det gör ju inte andra vilt, vilket stärker misstanken om att det är björn det handlar om. Även om björnar är mycket ovanliga här så kan det hända.

Nästa vecka inleds bockjakten och då kommer fler människor röra sig ute i skog och mark i gryning och skymningstid. Då ökar chanserna för nya observationer.

 

Taggar:
Läs också