Elektroniskt nattsikte ska fälla fårdräpande lodjur

Elva loattacker mot får har inträffat det senaste året på gårdar i Habo, Mullsjö och Jönköping. Lodjur har hoppat över fårnät och krälat under staket för att komma åt fåren. Jägarna har misslyckats vid tre skyddsjakter.

Jan Westlund är aktiv inom Svenska Jägareförbundet och en av de två jaktledare som länsstyrelsen anlitar för skyddsjaktsuppdrag.

– Jag bor själv i Jönköping och har utsett sex jägare som får delta i jakten, berättar Jan Westlund.

Det senaste attacken inträffade i söndags och länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på eget initiativ.

– Jakten får bara bedrivas i anslutning till hagar där angrepp skett, säger Linda Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

Ingen ersättning

Hittills har skyddsjakterna varit ett tröstlöst uppdrag för jägarna. De har vakat från några timmar före solens nedgång till någon timme före solens uppgång. Hela nätter alltså.

– I början vakade vi tre nätter efter angreppen. Nu har vi gått ned till två nätter, säger Jan Westlund.

Det utgår ingen som helst ersättning till de jägare som offrar nattsömnen för att hjälpa samhället att få bort det skadegörande lodjuret.

– Det är pensionärer och egna företagare, som kan styra sin arbetstid, som deltar i jakten. Det hade varit mycket önskvärt att det åtminstone betalades ut ersättning för resor, säger Jan Westlund.

”Hål i hål”

Naturvårdsverket har meddelat tillstånd att använda en speciell typ av fälla för att fånga lodjuret. Den lånas ut av Viltskadecenter, men bedömningen är att den inte kan användas.

– Den får inte gillras förrän på kvällen och det skulle innebära en sådan störning av jakten, att vi beslutat att inte använda fällan, säger Jan Westlund.

Han koppas istället på det elektroniska nattsikte som länsstyrelsen köpt in. Det monteras bak på kikaren och har en bildskärm som skruvas fast ovanpå kikaren.

– Det går väldigt snabbt att montera av och på och man skjuter otroligt bra med den – hål i hål, säger Jan Westlund.

Siktet är av märket NiteSite och kostar närmare 7 000 kronor för utrustning som är gjord att använda på avstånd upp till 100 meter.

Tillstånd krävs

– I dag måste jägare som vill använda elektronisk bildförstärkning ha särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Däremot är förslaget från både Naturvårdsverket och Regeringen att kravet på tillstånd ska slopas och då tänker man främst på vildsvinsjakt, säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Vid eftersök säger reglerna att jägaren får ”vidta de åtgärder som behövs”.

– Vårt råd är att eftersöksjägare söker tillstånd, då har de både hängslen och livrem, säger Daniel Ligné.

Skyddsjägarna som försöker få fatt i lodjuret i Jönköpings län har nu slutat vaka vid den fårhage där den senaste attacken inträffade.

– Vi vakade två nätter. Nu inväntar vi nya observationer, säger Jan Westlund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också