Björnhona fälld i dramatisk jakt – skadad plott opereras

Ola Eriksson bor i värmländska Arvika men jagar just nu björn i Glöte cirka 3,5 mil nordväst om Sveg.

Han och jaktkompisarna hade jakt på björn under premiärdagen och man misstänker att det var samma björn som i dag fälldes.

På onsdagsmorgonen hittade man ett färskt ramavtryck i ett dike och gick dit med två plottar, Bailey och hennes avkomma, Grohl.

– Jag och kompisen Jimmy Björling fick låna hundarna av hans bror, Jens Johansson. Hundarna började skrika direkt när vi kom upp i spåret, så vi släppte och det blev upptag ganska direkt, berättar Ola Eriksson.

Drevet vände tillbaka

Det blev drev i cirka 1,5 timmar och björn och hundar gick ur jaktområdet. Men rätt vad det var vände drevet tillbaka och det blev fast ståndskall 1,4 kilometer bort i en tvär bergskant.

– Vi lade benen på ryggen och skyndade oss dit så mycket vi kunde. När vi kom på 100 meters avstånd förstod vi att enda vägen för oss att närma oss var att komma underifrån mot björnen. Då hade vi rätt vind, berättar Ola.

Ståndet stod i gammal granskog och de två jaktkompisarna såg både hundarna och björnen. De försökte försiktigt avancera framåt och hoppades undgå upptäckt.

– Men när vi var 50-60 meter ifrån började hundarna söka kontakt med oss och det fick björnen att flytta sig ytterligare en bit upp i berget, berättar Ola.

Plotthundstiken opereras

Han hade lovat Jimmy att han skulle få skjuta. Men det bar sig inte bättre än att björnen såg minsta lilla rörelse Jimmy gjorde och till slut kom man överens om att Ola fick försöka.

– Jag kröp fram tio meter, fick bra läge och sköt. Björnen gjorde en kullerbytta och dog på platsen.

När de kom fram till björnen och hundarna upptäckte de att den äldre tiken var skadad. Hon hade en stor bula med blod innanför skinnet i ena ljumsken.

– Det var ett stickhål där och det måste komma från en klo, som rivit sönder hinnor i buken på henne. Vi tog ner henne till vägen och åkte till djursjukhuset i Östersund. Där opereras hon just nu, berättar Ola.

De första beskeden från veterinärerna är att Bailey sannolikt kommer att klara sig. Ola och Jimmy och de andra jägarna håller tummarna.

– Vi har 24 000 hektar mark att jaga på och vi fortsätter i morgon, säger Ola Eriksson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Taggar:
Läs också