Sambopar fällde var sin björn på 15 minuter

Björnjakten i Linghed har de senaste åren lockat jägarna i trakten. På premiärmorgonen hade 23 jägare bestämt sig för att göra gemensam sak och postade ut i ett område som brukar hysa björn.

Hundföraren Sebastian ”Sebbe” Nordwall brukar ha förmågan att hitta björn och har själv fällt flera stycken de senaste åren. Hans gravida sambo Elin Kohlström var en av passkyttarna och hon delade pass med Göran Andersson intill en skogsväg.

Sebbes gråhundar Rikki och Silver hittade björn snabbt med ståndskall som följd inne i såten. Passkyttarna hade knappt hunnit ladda när de första skallen skar genom skogen.

Elin och Göran var spända och lyssnade om hundarna skulle tystna, vilket är detsamma som att ståndskallet gått loss och björn är på gång. Men Rikki och Silver dunkar på, då hör Elin plötsligt en gren som går av.

Elin och Göran sköt samtidigt. Sedan blev det spännande innan björnen hittades.

– Jag ser något brunt skymta inne i skogen och tänker älg. Men bara en kort stund senare dyker det upp en björn i diket 50–60 meter bort. Både jag och Göran sköt samtidigt, björnen rullade runt men försvann in i skogen, berättar Elin Kohlström.

– Jag han inte ens bli nervös innan det small, men efter skottet rusade nog pulsen upp i 200. Och bara 15 minuter efter så skjuter min sambo Sebbe björnen som hundarna skäller på. Och när allt är klart borta hos honom kommer han bort till oss och spårar upp björnen jag och Göran sköt på. Den låg 80 meter bort. En helt fantastisk upplevelse.

De båda björnarna var honor, den första var en hona på 145 kg och Sebbes vägde hela 193 kg.

Elin trodde först det var en älg som skymtade. Sedan kom björnen…

Taggar:
Läs också