Hanbjörn på 211 kilo fälld utanför Sundsvall

Det är tredje året som Martin Brenne, från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Nora utanför Sundsvall. Alla tre åren har man lyckats skjuta björn.

– Vi har jagat här i sex dagar och haft otroligt lite spår efter björn. Det känns som om björnarna rört sig över stora områden, på grund av brist på blåbär, säger Martin Brenne.

Men på söndagsmorgonen hittade man en björnskit och släppte gråhunden Grom. Efter fyra-fem kilometer spårande kom han ikapp björnen och det blev upptag med stånd och långsamt gångstånd.

Kom ut på vägen

Till slut lyckades Jörgen Lööv, Linköping, och Martin komma ikapp hund och björn vid en skogsbilväg nära det berg som gångståndet gick runt.

– Det kom jäkligt sakta upp på vägen, så Jörgen fick skjuta sin första björn, säger Martin.

Det visade sig vara en hanbjörn på hela 211 kilo.

Martins plan var att nu åka till Västerbotten och fortsätta jakten där. Men på måndagsmorgonen återstod bara en björn på tilldelningen i Västerbotten.

– Det är 25 björnar kvar här. Det kan bli jakt här i Västernorrland framåt helgen, om det dyker upp några observationer, säger Martin.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också