Årets första björn fälld i Värmland

Tidigt i morse var Andreas Nordh ute för att träna sin älghund. Direkt han släppte märkte han att hunden uppträdde annorlunda och spårade runt i blåbärsriset.

– Hunden agerar märkligt och när jag går fram hittar jag en ryggrad av ett rådjur som legat en vecka ungefär. Jag ser också att det är ordentligt nedtrampat i gräset runt ryggraden och förstår att det kan vara björn som funnit på platsen, berättar Andreas.

Han ringer efter jaktkompisen Anders Thors som kommer med sina hundar. Samtidigt som Nicklas Haglund tar ett vägpass. Anders börjar spåra med sin jämthund som blir intresserad och senare släppt.

– Hunden jobbar jättebra och cirka 3-4 kilometer bort kommer upptaget på björnen. Detta trots att han är ett ganska oprövat kort. Det blir ståndskall och Anders släpper på sin andra hund. Men han kan själv inte komma till skott i det risiga området.

– Till slut går björnen loss och rakt i pass hos Nicklas Haglund som fällde björnen. Klockan var då strax efter 08.00. Nu väntar vi på besiktningsmannen, men vi kan se att det är en hane och den väger väl drygt 100 kg, berättar Anders Nordh.

En björn återstår nu på licensjakten i Värmland.

Taggar:
Läs också