I morgon startar älgjakten – Anders är sugen

75 procent av markerna där Svedjevallens jaktlag har haft sina jaktmarker söder om Sveg brann upp i somras. Den fina stugan gick också upp i rök.

– Vi har fått nya marker av Holmen, cirka tre mil söderut. Det är också 3 500-4 000 hektar och vi har fått en fin stuga med bastu. Men vi vet ingenting om vad som är bra pass eller var älgarna finns, berättar Anders.

Man har hunnit kika till marken som hastigast i augusti och bara konstaterat att det finns vissa pass utmärkta på kartorna.

– Det kommer att ta några år att jaga in sig. Men det lilla jag sett ser bra ut – i alla fall för oss hundförare. Det är inte alls lika mycket stenblock utan snällare terräng att gå i. Det ska bli spännande att komma till en ny mark, säger Anders.

Det kommer att ta i alla fall fyra-fem år innan Svedjevallens jaktlag kan återvända till de branddrabbade områdena längre norrut.

Lite träning för hunden

När det gäller hundarna är det också ett annorlunda år. Anders 2,5-årige jämte, Albertssons Igor, har inte alls kunnat motioneras i den utsträckning som behövs.

– Vi har haft över 20 grader varmt på nätterna. I juli var jag ute en morgon och cyklade med honom i ren desperation. Då var det 17 grader. Annars har jag haft 15 grader som gräns för motionering. Han har skällt älg ett par gånger senaste tiden men jag misstänker att han kommer att vara trött i slutet av veckan, säger Anders.

Han är inne på att jakten måste anpassas efter hundarnas kondition. Kanske kan man jaga mindre områden och med en hund i taget, resonerar han. Laget har i alla fall fyra hundar till, så ingen hund ska behöva bli helt utmattad.

Inför jakten har det varit bråda dagar. Älgdragaren har varit trasig och den har Anders lagat.

Nu väntar en spännande vecka där Svedjevallens har en tjur och fritt med hondjur och kalvar i tilldelning.

– Sedan är det upp till oss hur många hondjur vi vill vräka ikull, konstaterar Anders Holmqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Jaktjournalen bevakar som vanligt älgjakten. MMS:a bilder på älgar och glada jägare så ringer vi upp och tar del av historien. 070 – 744 18 21

Taggar:
Läs också