Vetenskapligt stöd för danskt release-tackel

Fisk & Fris chefredaktör Jens Bursell har i över tio år utvecklat release-tackel som ska ge fler landade fiskar och färre krokskador. Nu har hans tackel undersökts vetenskapligt och funktionaliteten får tummen upp!

Att mixtra med egna tackel kan vara både roligt och utvecklande. Målet är ofta att få fler lyckade mothugg utan att fisken tar skada.
Jens Bursells releasetackel har nu vetenskapligt stöd för att det uppnår just detta. I studien har 768 brackvattensgäddor ingått och resultatet visade att Jens release-tackel med små trekrokar gav 85 procent lyckade landningar för både hård- och mjukbeten. Motsvarande siffra för samma beten med fasta och större trekrokar var 45 procent. Dessutom gav release-tacklet kortare avkrokningstid, mindre kroksår och färre blödningar.

Resultaten stöds av ytterligare data som Jens og hans testfiskare har samlat in genom åren. Samma signifikanta mönster kunde även ses för 800 insjögäddor, 4000 havsöringar och 700 regnbågar.

Illustration: Carsten Madsen

Blir du sugen på att testa?
Här visar Jens hur du gör ett release-tackel!

Läs den vetenskapliga studien här.

Hans Hällman

Taggar:
Läs också