Jämthundstik debuterade med en 20-taggare

Jan och Stig Lövgren från Torslanda och Floda har jagat älg i Nordvalla Södra jaktlag i 15 år. Markerna ligger norr om Föllinge i Jämtland, marker som hyser en del stortjurar.

För fem år sedan fällde pappa Stig en stor 26-taggare och i går var det Jans tur.

– Jag släppte Osi, eller Inez, som vi kallar henne i går morse. Det var första gången i skarpt läge och hon gjorde några småturer samtidigt som vi drog oss mot ett område som vi skulle kolla av, berättar Jan Lövgren.

– Jag kom fram till ett hygge och såg samtidigt att Inez försvann in i det område som jag ville. Ganska snabbt kom det ett upptag och hon skällde en stund, sedan börjar det röra på sig och jag hör hur en hornkrona slår i träden. Jag följde med ute på hygget och efter en stund kom tjuren ut och ställde sig i hyggeskanten. Då var det bara att sätta en 9.3:a i skrovet…!

Älgtjurens trofé är en jämn 20-taggare med ett utlägg på 122 centimeter. En guldmedalj är inget dåligt tips. Men en senare trofémätning får avgöra. Vikten uppskattas till drygt 300 kg.

Exakt vilka förtjänster Inez har är svårt att säga då hon fortfarande är orutinerad.

– Jag har släppt henne hemma i Västra Götaland några gånger, men vi har fått mycket vildsvin som hon varit på några gånger. Men jag vill undvika detta så därför är jakten i Norrland viktig för att prägla henne på älg, förklarar Jan.

Jan och Stig är rutinerade älghundsägare och så sent som 2016 knep de en silvermedalj vid Älghund-SM i Lycksele med Ljungmyrens Sacke. Tyvärr omkom Sacke samma höst när han skulle korsa en järnväg.

Kanske blir Inez den ersättare de hoppas på. Starten hade i alla fall inte kunnat bli bättre.

Drömstart på älgjaktspremiären. Juhlinbäckens Osi (Inez) 16 månader började med en 20-taggare.

 

 

 

 

Taggar:
Läs också