Med Panoptix i trollingbåten

Att Garmin Panoptix är ett värdefullt verktyg vid spinnfiske, vertikalfiske och isfiske har du antagligen redan förstått. Men att Panoptix dessutom är en förstklassig assistent vid djupriggstrolling är kanske inte lika vida känt. Faktum är att med Panoptix så både ökar du fångstchanserna och höjer upplevelsen under trollingpassen. 

Med några få knapptryckningar
Det spelar ingen roll vilken fiskemetod du använder så är du alltid intresserad av att veta hur mycket fisken attraheras av betet. Med Garmin Panoptix installerad i båten kan du i realtid, via LiveVü Downläget följa dina beten som du fiskar med djupriggen. Har du Panoptixgivaren  (Panoptix PS30 Down) fastmonterad på båtens akterspegel så är det bara att hissa ner djupriggen och dina beten till önskat djup, rikta Panoptixgivaren via din Garminskärm så djuplod och beten syns så bra som möjligt. Det gör du enkelt genom ett fåtal knapptryckningar på Garminenheten – klicka på Meny och sedan på Sändningsvinkel. Välj den sändningsvinkel som ger tydligast bild.
(Har du monterat en Panoptix PS22:a på ett sidogivarfäste så är det bara att långsamt vinkla givaren bakåt/framåt mot djupriggen tills du får en så bra ekolodsbild som möjligt.)

…kan du i realtid, via LiveVü Downläget följa dina beten som du fiskar med djupriggen.

Genom att i realtid se hur fisken reagerar på betet lär du dig fort vilken färg, storlek och hastighet som gäller för dagen.

Hur attraktivt är betet?
Möjligheten att kunna granska dina beten i realtid kan nämligen bli avgörande för hur lyckad fiskedagen blir. Det traditionella 2D-ekolodet visar hur djupt det är, vilken typ av botten du fiskar över och om det finns fisk under båten, värdefull information men inte alltid tillräcklig. Med Panoptixgivarens hjälp kan du dessutom i realtid se hur intresserad fisken är av dina beten. Följer de efter länge? Tvekar de tidigt och avlägsnar sig? Kommer fisken tillbaka och kikar igen eller hugger de stenhårt utan att tveka? Med hjälp av realtidsbilden lär du dig ganska så snart vilka färger, storlekar och hastigheter som ger bäst resultat för dagen. Har du dessutom två djupriggar monterade på båten ser du vilket av dina beten som får mest uppmärksamhet.

Tips: Har du en fisk som frekvent följer betet – testa att dra på gasen lite eller sväng tvärt!

Med Panoptix-givarens hjälp kan du dessutom i realtid se hur intresserad fisken är av dina beten.

(Den här filmen förklarar utförligt fördelarna med att använda Panoptix i trollingbåten).

Bättre presentation
Vissa dagar är det avgörande att placera betet exakt för att både nå och locka fisken till hugg. De bästa förutsättningarna för att fånga fisk kan exempelvis vara att fiska riktigt nära en djupbrant. På den vanliga 2D-ekolodsbilden ser det ut som djuplodet går i botten men tittar du på Panoptix LiveVü Down så ser du att du fiskar strax över botten. 2D-ekolodet ritar nämligen av bottenlinjen där det är som grundast men i verkligheten fiskar du någon meter djupare, strax över botten. Det är en enkel match för Garmin Panoptix att visa. Det kan också vara skillnaden mellan fiasko och fullträff – du som fiskar vet att det är detaljerna som avgör!

Möjligheten att kunna placera betet precis över botten i djupbranten, så nära fisken som det bara går kan vissa dagar vara helt avgörande.

2D-ekolodet ritar nämligen av bottenlinjen där det är som grundast men i verkligheten fiskar du någon meter djupare…

Mer information om Garmin Panoptix finner du bakom den HÄR länken!

Taggar:
Läs också