Misstänker att olovliga åtlar använts i björnjakten

SVT Västerbotten rapporterar att 3 av de 28 björnar som sköts i årets jakt hade maginnehåll som länsstyrelsens tjänstemän misstänker kommer från illegal åtel.

Man har hittat majs, griskött, honung och slaktrester i björnarnas tarmsystem.

– Det är förstås svårt att avgöra vilken eller vilka åtlar som björnen besökt, vart den eller de ligger och vem som är ansvarig. Det enda vi kan se är om det finns någon anmäld åtel i området och när det inte finns det så uppstår misstanke om illegal åtel, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten, till SVT.

Fisk och hundmat

Svensk Jakt rapporterar att det även finns misstanke om otillåten åtling i Gävleborg. Uppemot 30 procent av de 50 björnar som sköts hade maginnehåll som inte är tillåtet att lägga på en björnåtel. Det var bland annat bröd i olika former, fisk och hundmat.

Den som vill jaga vid åtel måste ha tillstånd från länsstyrelsen. Det är inte tillåtet att släppa hund som tar upp spår vid åtel.

Taggar:
Läs också