Unika filmsekvenser från björnskällning

Ett häftigt filmklipp som Jaktjournalen uppmärksammade visade sig dessutom innehålla en riktigt fin historia, allt för bra för att hålla hemlig.

Benny Busk, Sveg, tog i fjol över jämthunden Hästmons Bamse. Hunden var en helt okej älghund men var väldigt underlägsen gentemot den äldre hunden den bodde ihop med, så dåvarande ägare frågade om Benny hade lust att ta över Bamse.

– Jag tänkte att jag alltid kunde prova i alla fall, berättar Benny.

Bamse bodde i Ljungdalen men trots hygglig björntäthet i området hade aldrig hunden skällt på björn. Detta skulle dock ändras när Benny började jaga med hunden.

– Redan första släppet resulterade i ett upptag på björn. I och för sig höll han inte ut så länge, men intresset verkade finnas.

Andra dagen Benny släppte Bamse sköt han en älg på ståndskall. Tredje dagen skällde han älg hela dagen och fjärde jaktdagen skällde han ståndskall vid ett björnide.

– Hunden blommade verkligen ut när han kom till mig. Nu är han en trygg och stabil hund med ett riktigt bra pannben, säger Benny.

Häftig episod

I helgen skulle Benny jaga älg hemma i Sveg. Han släppte Bamse som direkt verkade fastna i en spår.

– Jag visste inte riktigt vad det var eftersom det buktade runt en massa, men efter en stund kom upptaget och det stod fast inne i en plantering.

När Benny gick in mot ståndet upptäckte han färsk björnspillning så han började misstänka att det var björn hunden skällde på.

– Jag var inne på 80 meter men hunden ville inte låta sig kopplas. Han besökte mig flera gånger spontant men vände på två-tre meters håll.

Då kom Benny på att han hade en drönare hemma. Det var ju ett fantastiskt tillfälle att få rörliga bilder från ståndskallet. Bennys pappa skyndade sig ut till skogen med drönaren.

– Jag avvek från ståndet och gick och mötte pappa. Först försökte jag lokalisera ståndskallet med drönaren från platsen jag mötte pappa på, men det var alldeles för svårt så jag gick in mot ståndskallet igen.

Tjur och björn

På väg in tillbaka möter Benny en stor älgtjur 100 meter från ståndskallet, som till råga på allt stod i Bennys eget bakspår.

– Det verkade nästan som om älgen sökt sig mot ståndskallet. Det var många brunstmarkeringar och fejningsmärken inne i planteringen.

Ståndskallet på björnen hade inte flyttats något och det var först när drönaren flög in som björnen sakta började röra sig.

– Men då rörde det sig bara i en krok och helt plötsligt kom björnen rakt emot mig.

När björnen var bara 20 meter bort la den sig ner.

– Jag ropade på hunden men var till slut tvungen att springa in och ropa för att lyckas stöta i väg björnen. Bamse följde efter en kilometer innan han bröt och kom tillbaka. Då hade han jobbat med björnen i fyra timmar.

Instagram

Benny gjorde verkligen det rätta när han bestämde sig för att ta över Bamse. Än så länge har han inte lyckats fälla någon björn för hunden och säsongen är dessutom i princip över. Fortsätter Bamse att utvecklas är det dock bara en tidsfråga innan Benny och Bamse lyckas med detta.

Till dess får de fortsätta jaga älg. Inte helt fel det heller.

Kolla in klippet när Bamse skäller björn på Jaktjournalens Instagramkonto.

Klicka här>>

Taggar:
Läs också