Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Jaktjournalen skrev i våras om den flyginventering av älgstammen som genomfördes med helikopter i vintras. Resultatet av den visade att älgpopulationen minskat, men alla var inte överens och en del jägare och markägare menade att metoden inte var tillförlitlig.

Med bara veckor kvar till årets älgjaktpremiär berättar nu tidningen Dalslänningen att flera lag i området bestämt sig för att inte jaga älg i höst. Bråtnäs och Stommens jaktlag är två av dem.

Jaktledare i Bråtnäs, Tore Henriksson ser inget alternativ.

– Vi har aldrig ställt in tidigare, men nu går det inte längre. Vi har inte skjutit fullt på flera år och ändå går det denna vägen, säger han till Dalslänningen.

Genom att ställa in menar han att laget nu tar ansvar för den nedåtgående trend laget sett under flera år på den närmare 3 000 hektar stora jaktmarken.

– Det är bättre att kvantiteten får öka och att vi sedan därefter får selektera vilka djur vi skjuter, säger han och berättar också för Dalslänningen att jägarna behöver ta hänsyn till det uttag av älg vargarna i området tar.

Jonas Löfqvist som är ordförande för förvaltningsområdet är inte alls enig med de jaktlag som valt att ställa in. Han menar att flyginventeringen inte gett en sanningsenlig bild av älgstammens storlek och hänvisar till en liknande inventering för fem år sedan.

Jonas Löfqvist säger till Dalslänningen att målsättningen för älgstammen ska vara en välmående och frisk population i balans med fodertillgången.

–  Därför är det ingen logik i att spara en massa skräpdjur som det ändå inte blir något av. Dör de inte av undernäring i vinter så är det ändå inga djur vi satsar på i en framtida stam. Det ger en dålig kvalitet på älgstammen att spara magra djur, säger han.

 

Taggar:
Läs också