Tusentals dammar rivs – ska Sverige hänga på?

Hallå där Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarna! Du och många likasinnade har precis avslutat en tre dagars konferens i Hudiksvall med rörelsen Dam Removal Europe.

Kan du lyfta tre punkter som du själv tycker var intressant från konferensen?

-1. Forskning visar att de allra flesta fiskvägar med extremt få undantag fungerar dåligt. Både vad gäller totaleffeltivitet (det vill säga hur många hittar igenom och i tid?). Dessutom skyggar de viktigaste fiskarna, det vill säga de stora värdefulla.

-2. Det har rivits ut cirka 1 500 dammar i USA och det brukar lyftas fram. Men det är sedan början av 1900-talet. I Europa har 4 500 dammar rivits de två senaste decennierna. Men det är inte speciellt känt.

– 3. Sveriges lagstiftare är inte riktigt i fas med denna utveckling. De skapar en lag som många gånger kommer försvåra utrivningar, samtidigt som fler och fler kommuner river ut av både ekologiska och ekonomiska skäl. Sverige måste komma på banan i denna nya rörelse, uppmanar alltså Christer Borg.

Här kan du läsa mer om Dam removal i Sverige.

 

Taggar:
Läs också