Får böta för båttransport av laddade vapen

Händelsen som ledde till rättsligt efterspel i tingsrätten inträffade i Luleå skärgård den 20 november 2016.

Polisen fick in en anmälan om att ett jaktbrott var på väg att förövas och ryckte ut med helikopter. Från luften såg poliserna att två män i en båt hade vapenfodral med sig.

Männen, en man i 30-årsåldern och en man i 50-årsåldern, gick i land på en ö där också helikoptern landsatte poliser.

Studsare och hagelbössa

Vid kontroll av båten och vapenfodralen visade det sig att vapnen, en studsare i kalibern 6,5×55 och en hagelbössa, var laddade.

Männens förklaring var att de glömt göra patron ur.

”Av de tilltalades egna uppgifter och den övriga utredningen framgår sammanfattningsvis att de glömt att ta ur patronerna ur loppen på sina vapen innan de tog med sig vapnen i båten. De har därmed i vart fall av oaktsamhet transporterat vapen i strid med vapenlagens bestämmelser och ska därför dömas för brott mot vapenlagen”, skriver Luleå tingsrätt i sin dom.

”Får inte vara laddat”

Maria Johansson är jurist på Svenska Jägareförbundet och konstaterar domen är korrekt.

– När man fraktar vapnet får det inte vara laddat. Det är för att det funnits motor på båten. Det finns inga speciella regler för transport av vapen i exempelvis en kanot, säger Maria Johansson.

Männen döms att betala vardera 50 dagsböter a 380 kronor. Eftersom det finns fängelse i straffskalan ska de också betala 800 kronor var till Brottsofferfonden.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också