Mirandas jägarliv blir film

Janne har följt Miranda sedan i mars och när detta skrivs är de åter på väg upp på fjället för att filma.

– Jag följer henne under ett år och filmar hur det ser ut under olika årstider. Hon har valt ett alternativt liv där hon hämta så mycket mat hon kan från skogen. Det är väl bara en del varor hon måste köpa i affären, berättar Janne Eriksson.

Målet är att filmen ska sändas i TV och Janne Eriksson är medveten om att vissa scener kan upplevas som känsliga för människor som lever långt ifrån verkligheten i vildmarken.

– Hon visar fåglar som hon nyss skjutit och jag filmar när hon avlivar en öring med yxa. Det kan det säkert bli diskussion om, men Miranda vill visa hur verkligheten ser ut, säger Janne Eriksson.

Filmaren Janne Eriksson och Miranda Frings.

Från Nederländerna

Jaktjournalen har skrivit om Miranda vid flera tillfällen, både i papperstidningen och på webben. Nu senast handlade det om att hon kvalat in tre gånger till SM för trädskällare, med finska spetsen Poju.

Det är den andra hunden Miranda är klar för SM med och hemligheten ligger i att hon vistas mycket i skogen med dem.

– Det är timmarna i skogen som räknas. De ärver inte titlarna genom stamtavlan, säger Miranda.

Hon är 47 år och bor i Västertåsjö i Strömsunds kommun. Länsgränsen till Västerbotten går bakom huset och Miranda pratar bred norrländsk dialekt.

Ändå är hon inte infödd. Hon föddes i Nederländerna och flyttade som 14-åring till Norge med sin mamma. I 18-årsåldern flyttade hon till södra Sverige.

Kronisk sjukdom

Miranda kämpar emot den kroniska sjukdomen cystisk fibros, som framförallt påverkar lungorna. Luften i södra Sverige var inte bra för henne och därför gick flyttlasset norrut.

– Jag var tvungen att flytta till bättre luft. Läkarna sa att jag inte skulle bli äldre än 24 år, men med bra luft och ett aktivt liv har jag blivit 47 år. Jag måste hålla igång och röra mig så mycket det går, berättar Miranda.

För filmaren Janne Eriksson är det tuffa dagar i fält. Han släpar på massor med filmutrustning – flera kameror och drönare.

– Miranda ger inte upp förrän hon har någonting i säcken och tycker att jag inte har tillräcklig jaktlust när jag inte vill gå mer utan stanna och filma, säger Janne och skrattar.

TV eller filmfestivaler

Men nu måste det strax sättas punkt i den här artikeln. Miranda och Janne ska få se texten och är på väg att gå in i områden där de inte går att nå via e-post.

– Den här gången filmar vi fågeljakt och livet i den lilla jaktkojan. Målet är en TV-film, annars börjar vi med att visa den på filmfestivaler, säger Janne Eriksson.

Här kan du se klipp från Jannes och Mirandas filmprojekt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också