Endast en björn fälldes på licensjakten

Den norska licensjakten avslutades samtidigt som den svenska, den 15 oktober. Enligt den norska myndigheten Miljødirektoratet har utvecklingen av björnpopulationen varit negativ de senaste åren. Men trots den negativa beståndsutvecklingen har jakt ägt rum, främst som skyddsjakt.

– För att förhindra skador på tamboskap och ren har vi tillåtit skyddsjakt och en begränsad licensjakt. Licensjakten har varit inriktad på främst björnhannar som uppehåller sig utanför björnprioriterade områden. Detta eftersom ökningen av björnhonor går mycket långsamt och en avskjutning av dessa skulle påverka stammen mycket, säger Ellen Hambro, direktör på Miljødirektoratet i ett pressmeddelande.

Av de elva björnar som fälldes under året sköts åtta under betessäsongen på skyddsjakt. En björn sköts när den befann sig innanför rovdjursavvisande stängsel.  En björn sköts av Statens Naturoppsyn av djurskyddsmässiga skäl och en björnunge hittades död. Endast en björn fälldes på licensjakt.

Licensjakten öppnade för jakt på sex björnar men avbröts efter att två björnar skjutits under skyddsjakt. Miljødirektoratet beslutade då om att utöka jakten med en björn på Fosen i Trøndelag eftersom det rapporterats om tamdjursskador i området.

Under 2018 har hittills 454 får och lamm slagits av björn. Det är fler än i fjol trots att björnstammen minskat.

Två av årets tolv döda björnar var honor.

Taggar:
Läs också