Laxdöden: Professor håller föreläsning om tiaminbristen

Larmen om sjuka och döda laxar i de nordiska vattendragen går på bred front nu. En av teorierna är att det handlar om tiaminbrist, alltså vitamin B, vilket även drabbar andra arter hårt.

En av de forskare som ägnar mest tid åt ämnet är Lennart Balk på Stockholms universitet. Han kommer att hålla en föreläsning kring detta torsdag 8 november, under rubriken Århundradets viktigaste miljöfråga?.”Ett för allt liv nödvändigt vitamin saknas. Norra halvklotet är särskilt drabbat. Laxen, sjöfåglar och andra djur kring Östersjön är påverkade. Älgen är borta från vissa delstater i USA. Kan våra älgar påverkas”, står det i inbjudan.

Platsen är Gunnarsbyns Folkets Hus i Norrbotten, klockan 19.00. Arrangörer är Degerselsbygdens Samfällighetsförening/Råne älvdal, och deras förhoppning är att kunna sända föreläsningen på nätet också.

Här kan du läsa mer om tiamin-larmet:

Westrin om eko-kollapsen: Vi måste påverka politikerna

 

Taggar:
Läs också