Björndrama i Dalarna: ”Jag var tvungen att skjuta”

Det var vid lunchtid på lördagen som en jämthund på älgjakt började skälla ståndskall i en brant sluttning i tät ungtallskog.

Jägarna försökte locka av jämthunden men den lyssnade inte på det.

– Ju mer vi lockade desto roligare tyckte han att det var. Vi förstod att det var björn, för det var ett väldigt liv – det mullrade som åskan inne i idet där han stod, berättar en av jägarna.

Man väntade cirka en timme och försökte försiktigt närma sig hunden och idet.

Hunden halvvägs ned i idet

– Det tyckte hunden var alldeles fantastiskt. Han viftade på svansen allt vad han kunde och var halvvägs ned i hålet. Det var inte roligt, berättar mannen.

Planen var att försöka komma riktigt nära och dra ut hunden i svansen. Han smög med osäkrat gevär i vänsterhanden och tänkte försöka få tag i hunden med högerhanden.

Men på fem-sex meters blev björnen plötsligt varse den mänskliga närvaron.

– Hon kom ut och jag jag tvungen att skjuta. Hon tumlade runt och jag förlorade henne ur sikte för någon sekund. Sedan satt hunden i halsen på björnen och jag höll så högt jag kunde i det andra skottet, berättar jägaren.

”Riktigt obehagligt”

Då föll björnen ihop död. Jägarna slog larm till polisen.

– En polisman kröp ned i hålet och konstaterade ”mer björn”. Han såg två ungar och myndigheterna har beslutat att de ska sparas. Honan hade gått i sin – hon hade ingen mjölk i ljuvren – så man tror att det är fjolårsungar som kommer att klara sig, berättar jägaren.

Han uppskattar att björnhonan vägde kring 100 kilo. Enligt uppgift till Jaktjournalen kommer länsstyrelsens tjänstemän att bevaka idet för att ha kontroll på hur det går för ungarna.

För jägaren som sköt var den jobbig upplevelse.

– Det var riktigt obehagligt, säger mannen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också