Årets björnprovsresultat nu sammanställda

Björnproven är officiella jaktprov på björn i SKKs regi.

– Efter nästa höst kommer vi gå igenom regelverket och utvärdera våra tre första år och eventuellt göra förändringar av regelverket kring jaktprovet, säger Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundsklubben.

Intresset att anmäla hundar till jaktprovet var i år något större än förra året då. 27 hundar anmäldes mot fjolårets 23. 18 hundar gick till start och sju prov gick till pris. Resultaten registreras av SKK och Plotthundsklubben kommer skicka ut diplom till de som gått till pris inom kort.

– Vi trodde att något fler hundar skulle komma till start inför årets björnjakt. Det känns som att många backar för den nya tekniken som bygger på hundkamera och sparad GPS-logg. En annan anledning kan vara att fram tills hunden är testad på jaktprov så har man socknens bästa hund i hundgården, säger Johan Öhman och fortsätter.

– För fortsatt avelsarbete måste vi testa hundarna och avla på de hundarna som blir meriterade och inte avla på ett rykte om fungerande hundar. Även de hundarna som presterat bra resultat på jaktprov både 2018 och 2019 har också nollor på jaktprov. Fel björn och eller dåliga förutsättningar med värme och dåliga spårförhållande kan ställa till det för alla hundar.

Pristagare

1:a pris 23 poäng Morbackens Ursus Japp, Plotthund, ägare Johan Öhman

1:a pris 18 poäng Cummings Annie, Plotthund, ägare Emil Alm

1:a pris 17 poäng Urpon Frigg, Östsibirisk Laika, ägare Rasmus Nyman

1:a pris 17 poäng Grom, Gråhund, ägare Martin Brenne

1:a pris 17 poäng Lynx, Finnstövare, ägare Stefan Lindström

2:a pris 16 poäng Lynx, Finnstövare, ägare Stefan Lindström

2:a pris 16 poäng Björnjägarens Meya, Plotthund, ägare Josef Nordin

 

Taggar:
Läs också