Gråhund dödad av vildsvin utanför Östersund

Länstidningen Östersund berättar om Lars Esbjörnsson från Östersund. Han gick ut på jaktprov i trakterna kring Singsjön cirka en mil utanför Östersund med gråhunden Maramyrans Crut som tidigare erövrat ett förstapris och flera andrapris på älgprov.

Det brakade till i skogen och man såg att Crut var efter något stort och brunt, som först uppfattades som en björn. Sedan såg Lars och domaren att det var ett vildsvin.

– Det var en enorm bjässe, säkert upp mot 150 kilo och betarna syntes tydligt, berättar Lars för Länstidningen.

Hittades svårt skadad

Efter ett tag blev den 3,5-årige gråhunden stilla på pejlen och när Lars hittade hunden var den medvetslös och tarmarna hängde ut ur buken.

– Jag försökte hjälpa Crut så gott det gick och stoppade in tarmarna i magen och virade en stor plastpåse runt om, sedan lyfte jag upp honom och pulsade i tre kilometer i snön mot bilen, med hunden i famnen, berättar Lars för Länstidningen.

Skadorna var för omfattande för att veterinärerna skulle kunna rädda livet på gråhunden. Han dog på måndagen på djursjukhuset i Östersund

”Inget tvivel”

Nu vill Lars varna andra hundägare.

– Jag vill inte att någon annan hund ska få uppleva samma sak som min, säger han till Länstidningen.

Länsstyrelsens vilthandläggare Nicklas Rumm betvivlar inte att det var vildsvin som tog livet av gråhunden Crut. Han har noterat att två personer sett vildsvinet och att hunden hade typiska skador efter vildsvin.

– Att det rör sig om ett vildsvin finns det inget tvivel om, säger Nicklas Rumm till Länstidningen.

I mars sköts en 71-kilos galt i Trångsviken, vilket Jaktjournalen skrev om här. Men vildsvinen är ovanliga så långt norr ut – och ännu ovanligare är skador på jakthundar.

 

Crut attackerades av vildsvin cirka en mil från Östersund. Bild: Gettyimages och Eniro

 

 

Taggar:
Läs också