Se upp med isarna – kan vara förrädiska på många håll

Äntligen vinter och is – tycker i alla fall pimpelvännerna som väntat otåligt på minusgraderna. Problemet är bara att isarna är förrädiska på många håll.

I norra landet var det pimpelpremiär redan i november, och även i södra Sverige ligger nu isarna på flera mindre vatten. Men man kan inte vara nog försiktig med säkerheten, och faktum är att det kan vara lättare att navigera säkert där det inte ligger snö ännu. Visserligen har det inte kommit lika stora mängder snö hittills i vinter som förra året, men det hann ändå komma runt 30–40 centimeter på flera håll i Norrland innan köldknäppen i mitten av december. Nysnön kan bilda ett isolerande täcke och göra att isen blir porös och osäker, och det kan vara omöjligt att bedöma om den går att färdas på eller inte. Extra vanskligt är det efter den senaste veckans mildgrader över hela landet.

– Det är väldigt mycket vatten på isarna just nu, men isen är ändå helt okej, runt 50-60 centimeter kärnis, hälsar Anton Holmlund i Team Minimört från Arvidsjaur.

Även i Jämtland och norra Dalarna kommer det rapporten om starka kärnisar, men att det även börjar bli blött på sjöarna. Snön ligger dock kvar än så länge på de flesta håll. I Gästrikland och Hälsingland har den däremot börjat smälta bort på vissa håll.

– De sjöar och tjärnar som ligger lite högt har en del snö, annars så har det tinat bort en hel del på vattnen som ligger lägre. Men isarna är rätt bra, mellan 20-30 centimeter runt omkring oss, hälsar Kenneth Einars i Alta.

Fiskejournalen uppmuntrar alla pimpelfiskare att noga följa israpporterna och väderutvecklingen. Här är några hemsidor att hålla koll på:

Israpporten från SMHI

Läs om långa isgäddor:

Är det här vinterns längsta gädda hittills?

 

Taggar:
Läs också