Gräl om gratis ”vargbussar”

Demonstrationen hålls i protest mot att den norska regeringen bantade ned storleken på den vargjakt de lokala rovviltnämnderna önskade sig i vinter.

Bland annat ville rovviltnämnderna skjuta bort tre vargrevir i vargzonen, där människor levt med varg i årtionden utan att få vargjakt. Regeringen gick med på att tre vargar fick skjutas i ett revir.

Den 8 januari blir det protestmöte mot den norska vargpolitiken och då ska demonstranterna tåga fram till Stortinget och uttrycka sitt missnöje.

”Alla ska med”

I en artikel bakom betalvägg berättar tidningen Ostlendingen om Arbeiderpartiet som under parollen ”Alla ska med” bjuder människor på gratis buss till demonstrationen.

Det har fått vargvänner i föreningen Rovviltets Røst att ”reagera starkt” och kräva gratis bussar till den demonstration som hålls för vargen några dagar efter den vargkritiska demonstrationen.

Ordföranden för Arbeiderpartiet i Rendalen, Marit Bjørnstad, tar inte till sig av vargvännernas kritik.

– Har du lyst att vara i naturen ska du känna dig trygg. Har du lust att gå på löshundsjakt utan att tänka på att din hund kan försvinna så ska du kunna göra det. Vi tar vara på våra innevånare. Det grunden till att vi satt in buss, säger Marit Bjørnstad till Ostlendingen.

I januari 2017 var det också demonstration mot den norska vargpolitiken och då deltog uppemot 5 000 personer i ett fackeltåg i Oslo.

Taggar:
Läs också