Forskare slår larm – makrill inte hållbart fiskad längre

Makrillen är en av våra mest populära fiskar – inte minst på tallriken. Men har vi tagit den för given? Ja, är svaret. Nu är den så hårt fiskad i Nordostatlanten att den mister sin MSC-märkning.

MSC är en förkortning för organisationen Marine Stewardship Council, som sätter sin märkning på livsmedel som anses vara hållbart fiskade. Men nu drar MSC in märkningen för all makrill som fångas i Nordostatlanten. Makrillfisket är nämligen inte längre hållbart. Beståndet av makrill i Nordostatlanten har enligt forskare minskat med över 40 procent sedan 2011. Organisationens programdirektör Minna Epps berättar för Sveriges Radio varför de sätter ned foten på detta vis.

– Man har under en väldigt lång tid fiskat över de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden uppmanar nu till minskning av kvoter på 68 procent, säger Epps i en intervju.

MSC tar bort märkningen på makrill som har fångats efter 2 mars 2019, och för att återfå MSC-märkningen för makrill måste EU, Norge, Island och Färöarna inom 90 dagar enas om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer.

Fiskejournalen återkommer med händelseutvecklingen kring makrillen.

Läs om Pernilla som skapar fiskesajter:

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

Taggar:
Läs också