Pengar insamlade till dömd vargskytt – ”justitiemord”

Det var 2015 som 46-åringen från Trysil sköt vargen, som vandrat in från Sverige och ska ha haft finsk-ryska gener. Han dömdes till fem månaders fängelse lagmansrätten och har avtjänat sitt straff.

Mannen vill dock ha resning i högre domstol och bli rentvådd. Vargen var onaturligt skygg och måste ha varit utsatt av människor, anser han. Som bevis anför 46-åringen bland annat att vargen hade ett fettlager på 1,5 centimeter.

Talespersoner för föreningen Naturen för alla menar att vargen betedde sig onaturligt.

– När du står på gårdsplanen och visslar på hunden, och istället kommer en varg, då skjuter du. Den vargen var inte en del av ett naturligt bestånd, säger Per Bergum till norska TV2.

”Väcker stort engagemang”

Han och andra medlemmar i föreningen följde rättegången mot 46-åringen och anser att han utsatts för ett justitiemord.

50 000 kronor har samlats in för att täcka advokatkostnader för att få saken prövad igen.

– Detta väcker stort engagemang bland bybor, säger Erling Nordgaard i Föreningen Naturen för alla till TV2.

TV-stationen rapporterar också att skallen från den skjutna vargen destruerats. Det gjordes av personal på statliga Institutt for naturforskning (NINA).

– Undersökningar av huvudet hade gett underlag för att fastslå om vargen som blev skjuten i Trysil var från det fredade skandinaviska beståndet, eller en varg som levt i fångeskap. Men beviset blev kastat, säger 46-åringens advokat, Morten Kjensli till TV2.

Taggar:
Läs också