Var Tierpsvargen viktig? Åklagare kollar stamtavlan

UNT skriver i sin pappersupplaga om fallet då en varghane den 29 januari attackerade ett rådjur i en villaträdgård i Tierp.

Jaktjournalen har rapporterat om fallet bland annat här och här.

Vargen åt av det levande rådjuret och filmades alldeles utanför vardagsrumsfönstret hos familjen i huset. Vargen var kvar i bebyggelsen i flera timmar och ett polisbefäl beslöt att den fick avlivas.

Efter några dagar inledde åklagare Håkan Roswall en förundersökning.

– För varje förhör som vi genomför så växer utredningen med ytterligare personer som vi måste kalla till förhör. Det gör att det dröjer innan jag kan säga om det kommer att väckas åtal för grovt jaktbrott mot det misstänkta polisbefälet, säger Håkan Roswall till UNT.

Kollar stamtavlan

Ett 20-tal personer har hörts och ytterligare förhör kommer att genomföras, bland annat med vetenskaplig expertis.

Åklagaren vill veta hur viktigt det avlivade djuret var för den svenska vargstammen. Varghanen kom från Sjundareviret utanför Södertälje

– En intressant fråga i utredningen är vargens genetik och den här vargens betydelse för vargstammen i Sverige. Jag har därför valt att ta del av stamtavlan över den skandinaviska vargen för att på så sätt också skapa mig en uppfattning om detta, säger Håkan Roswall till UNT.

Taggar:
Läs också