Dödligt virus konstaterat hos hund i Alingsås

Viruset som orsakar HCC finns allmänt spritt i miljön både i Sverige och utomlands, så det är ingen ny smitta. Viruset finns överallt där det finns hundar – i parker, villaområden, skog och mark.

Viruset sprids via kroppsvätskor och kan sedan leva i miljön i veckor. HCC är en ovanlig sjukdom, och det beror på att hundägare i Sverige generellt är noggranna med att vaccinera sina hundar. HCC är en av sjukdomarna man vaccinerar mot i det allmänna vaccinationsprogrammet för hund och vaccinet ger ett mycket gott skydd.

– Vi uppmanar alla hundägare att se över sina hundars vaccinationsstatus. DHPPi ska ha givits senast 2016-02 (3 år sedan). Det finns ingen anledning att övervaccinera – vaccinet ger ett mycket gott skydd i minst tre år efter senaste vaccination med DHPPi, skriver Alingsås djursjukhus i ett pressmeddelande.

Taggar:
Läs också